Hlavní obsah

A teď už do sladké Francie. Reprezentanty doprovodí speciální edice vín

Praha

Dost bylo přípravy, fotbalová reprezentace ve středu dopoledne odlétá na mistrovství Evropy do Francie. A protože míří do země bonvivánů, jde s dobou. Do dějiště vyrazí se speciální edicí vín. Lahve s Ryzlinkem rýnským a Tramínem červeným, které jsou označeny speciálními bílými a červenými etiketami odkazujícími na barvy českých dresů, pokřtili trenér Pavel Vrba, kapitán Tomáš Rosický a brankář Petr Čech.

Foto: FAČR

Víno je nachystáno, teď jen aby Petr Čech, Pavel Vrba, Tomáš Rosický a spol. měli dost důvodů ho otevřít...

Článek
Fotogalerie

Gurmánům a labužníkům budou až oči přecházet. Dlouholetý francouzský legionář Jaroslav Plašil spoluhráčům doporučí třeba i žabí stehýnka, jež okusil, a zachutnala mu.

Jenže sladká Francie, to je hlavně víno. A fotbaloví krajánci to moc dobře vědí.

Například bývalý kapitán národního týmu Václav Němeček. Nikdy nezapomene na báječně angažmá v Toulouse, kde si víno zamiloval. Začal ho nejen pít a sbírat. Po skončení kariéry využil svých kontaktů a vína z Francie teď dováží do České republiky.

Také ze Šmicra se stal expert

Populární Vladimír Šmicer nezůstal pozadu. Zahrál si v Lens, na víno se však zaměřil především během angažmá v kraji hroznům zaslíbeném.

„Chytil mě tam nový koníček, začal jsem sbírat vína. Musel jsem přece využít toho, že jsem působil v Bordeaux... Dostal jsem knížky a začal o vínu číst. Pak jsem si do bytu koupil speciální lednici a začal láhve sbírat. Francouzi mi to chválili, ale říkají, že nejdůležitější je víno pít," líčil Šmicer.

Není tedy divu, že ani jeho následníci ve Francii bez vína nezůstanou.

„Od každého druhu bylo vyrobeno 1500 kusů lahví. Jde o limitovanou edici k dostání ve volném prodeji, která však především doprovodí český tým i na jeho pouti šampionátem. Do lahve s bílou etiketou jsme oblékli krále vín - suchý Ryzlink rýnský z novosedelských vinic a do červené pak Tramín červený. Ve Francii se bude podávat především v českých domech v Toulouse a v Lyonu," avizuje Pavel Foltýn, jednatel společnosti Vinofol, která je dlouholetým partnerem FAČR i národního týmu.

Reklama

Související témata: