Hlavní obsah

Ruda Pivrnec dorazil po dvaceti letech zase za fotbalisty. Tentokrát už ale bez čvaňháku v puse

Tours

Před dvaceti lety patřil do výpravy, po dvou desetiletích dorazil za fotbalisty zase. Populární postava Rudy Pivrnce vytvořená kreslířem Petrem Urbanem přijela den před zahájením evropského šampionátu za českou reprezentací do Tours. I tentokrát oficiálně, ba dokonce autem. „Vezu vám stejnou porci štěstí, jakou měli vaší předchůdci v Anglii,“ hlásila hadrová postava v životní velikosti, jen co dnes po poledni do šatny českých fotbalistů dorazila.

Foto: Radek Malina, Právo

Maskot Ruda Pivrnec.

Článek

Anglický Ruda Pivrnec se francouzského šampionátu nedožil. „Bohužel," hlesl Petr Urban, který vášnivého milovníka piva a samo sebou kuřáka s nezbytným čvaňhákem v puse vymyslel, ztvárnil a ve všech svých kresbách jako ústřední postavu používá.

„Venca Němeček s Pavlem Nedvědem přišli letos na jaře s nápadem, aby Petr vytvořil nového Rudu. Úplně stejného, jako byl ten originální. Chtěli ho předat svým nástupcům, jenže výroba se zpozdila a dva pamětníci stříbrné Anglie to prostě nestihli," líčil dlouholetý Urbanův kamarád a publicista Václav Tichý, který hadrového Rudu do Tours dovezl.

„Nechtěli jsme ho posílat letadlem, aby mu snad neublížili, ale i při cestování autem jsme měli obavy, aby nás snad neměli za pašeráky a Rudu nerozřezali. Proto jsme vzali i pár Petrových kreseb, abychom mohli potvrdit, že je skutečně hrdinou českých vtipů," vysvětloval u brány stadiónu.

Francouzská ostraha naštěstí na Rudovi žádnou akreditaci nevyžadovala, takže se dostal rovnou do šatny českého mančaftu.

„Jen kapitán Rosický o něm ví, takže na něho čeká Ruda jako na prvního," smál se Tichý, když pokládal figurínu na bednu kustodů.

„Je úplně stejný, jako v Anglii. Jen boty mu musel dát Petr své. A toho anglického čvaňháka mu také odstranil," přitakávali pamětníci, kteří Rudu Pivrnce před dvaceti lety zažili - vedoucí mužstva Dudl a doktor Krejčí.

Zatímco v hotelu Marriott v Prestonu ovšem seděl Pivrnec v hotelové recepci u pípy, v Tours zůstal v šatně.

Reklama