Hlavní obsah

Kohouti jdou do boje, před úvodním duelem dojde i na stíhačky a kankán

Paříž

Opona jde vzhůru, tým pořadatelské země galského kohouta se postará o premiéru evropského šampionátu. Fotbalisté Francie nastoupí dnes večer ve skupině A proti Rumunsku a na Stade de France se čeká velká sláva. Otvíracímu zápasu bude předcházet koncert hudební hvězdy Davida Guetty a švédské zpěvačky Zary Larssonové, kteří společně vytvořili hymnu šampionátu.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Francouzi zkusí na domácí půdě navázat na úspěchy svých předchůdců. Jak si povedou v zápase s Rumunskem?

Článek

Úvodní show se zúčastní 600 účinkujících včetně kankánových tanečnic a akrobatů, dojde i na přelet francouzského letectva.

A pak už přijde ke slovu fotbal. „Na datum 10. června jsem myslel poslední dva roky... Očekávání jsou obrovská. Domácí šampionát představuje velkou výzvu a fanoušci chtějí vidět náš triumf. Teď jde o to, abychom tlak celého národa ustáli a v nadcházejících týdnech na svých ramenou unesli," líčí trenér Didier Deschamps.

Les Bleus poslední dva velké šampionáty na domácí půdě zvládli a získali zlato. Letos roli jednoho z největších favoritů turnaje přijímají znovu.

„Rumuni také mají nějaké trumfy. Ale doma jsme tady my, takže my musíme určit rytmus," vyhlašuje před prvním duelem sebevědomě obránce Bacary Sagna. „To je hezké, mají však několik zraněných zadáků. Obrana je teď největší problém Francie - a toho chceme využít," reaguje Vlad Chiriches, zkušený rumunský legionář z Neapole.

„Úvodní zápas sice o ničem nerozhoduje, ale je důležitý, protože udává tón celému turnaji. Hráčům věřím, že ho zvládnou," ujišťuje Deschamps.

Zápas budou provázet maximální bezpečnostní opatření. Právě u Stade de France, kde se bude hrát, se v listopadu odehrál jeden z útoků islámských radikálů na Paříž, při kterých zemřelo 130 lidí. Zahajovací a finálové utkání byly vyhodnoceny jako nejrizikovější duely.

Zápas Francie - Rumunsko se hraje od 21:00, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak si francouzští fotbalisté povedou v zahajovacím zápase EURO 2016 proti Rumunsku?
Vyhrají domácí favorité
70,1 %
Skončí to nerozhodně
15,4 %
Rumuni překvapí a získají tři body
14,5 %
Celkem hlasovalo 4920 čtenářů.

Reklama

Související témata: