Hlavní obsah

Jít proti Španělům podělaní, by byla sebevražda, ví Darida

Tours

Záložník Vladimír Darida je nejběhavějším hráčem bundesligy. Tuhle disciplínu zřejmě hodně uplatní v pondělním duelu se Španěly, ale především bez míče. Hlavně však tvrdí, že český tým nesmí jít proti obhájcům titulu předem poražen. „To by byla sebevražda,“ přiznal.

Foto: David Taneček, ČTK

Záložník české fotbalové reprezentace Vladimír Darida.

Článek

Zápas se Španěly se blíží, stoupá vám tep?

Nestoupá, nervózní nejsem, spíš se čím dál víc na utkání těším.

Co ostatní spoluhráči, nemají spíš respekt, nebo dokonce obavy?

Nikdo takový mezi námi není. Všichni se spíš těší. Kdybychom do zápasu šli podělaní, s tím, že zápas nezvládneme a cítili se předem poražení, byla by to sebevražda.

Pokročili jste v přípravě na pondělní zápas?

Samozřejmě. V pátek dopoledne jsme měli video, odpoledne zavřený trénink, kde jsme zkoušeli nácvik různých situací. Chceme se maximálně připravit, aby nás nic nepřekvapilo.

Ukázal vám trenér Vrba i záběry španělské generálky s Gruzií, kterou prohráli?

Dívali jsme se na sestřihy z kvalifikačních zápasů se Slovenskem, Ukrajinou a Makedonií. V sobotu nás čeká další porce sestřihů. Tam budou další zápasy, třeba i ta Gruzie.

Co jste ze sestřihů vypozoroval?

Že jsou hodně silní na míči. Přijde mi, že postupem času, hlavně ve druhé půli, opadá jejich agresivita a presing po ztrátě míče, takže soupeři dostali možnost si nějakou šanci vytvořit. Určitě nejsou bezchybní, každý soupeř si proti nim nějakou šanci vytvořil. Doufám, že si také nějakou vytvoříme, pak ale musíme být maximálně efektivní a nějakou využít.

Znamená to, pokud možno brzy neinkasovat, aby španělský tlak opadal za bezbrankového stavu?

Asi ano. Kdybychom dostali dva góly po dvaceti minutách hry, bylo by s tak silným soupeřem po zápase. Čím déle udržíme přijatelný výsledek, tím víc se budou otvírat okénka v jejich obraně a vzroste naše šance na nějaké brejky a dát gól.

Už se při tréninku rýsuje možná základní sestava proti Španělům?

Řekl bych, že ano. Máme ještě pár dní, kdy se bude tým skládat. Může se ale stát i spousta věcí, takže dojde ke změnám. Poslední slovo má trenér. Sestavu si může rozmyslet i v den zápasu.

Je v té sestavě Darida?

(smích) Mám dojem, že ano.

Co všechno se musí sejít, abyste Španěly porazili?

Všichni musíme podat výkon na hranici svých možností. Spíš ještě lepší. Bude hodně záležet, jak utkání sedne Španělům. U tak silného soupeře potřebujete i štěstí, aby neměl svůj den, a vám naopak všechno vyšlo.

Trenér Vrba naznačil, že variantou je i hra bez klasického útočníka. Jak by vám seděla?

To nevím... My jsme takhle podobně hráli v téhle sezóně v Dortmundu. Dvě vlny, a pak jsme vysunuli našeho nejrychlejšího hráče na půlku a kopali dlouhé míče dopředu. Dvakrát se dostal do brejku, ale gól nedal. Herních variant je určitě víc. Vpředu třeba může být hráč, který umí podržet míč. Volba je na trenérovi.

Na jaře probleskla informace, že jste mezi hráči, které sleduje Real Madrid. Teoreticky můžete hrát proti svým bývalým spoluhráčům. Zvyšuje to vaši motivaci?

Real v hlavě nemám (úsměv), půjdu do toho jako do každého jiného utkání.

Počítáte s tím, že si hodně se Španěly zaběháte bez míče?

Tohle je úděl prakticky každého mančaftu, který proti Španělům hraje. Počítá s tím, že nebude během zápasu moc na míči. Zaleze do bloku a čeká na svoji šanci. Oni velmi dobře drží balón a dokáží se i z presingu dostat dopředu. Já sice rád běhám, ale ne bez míče. Raději běhám při kombinační hře a nabízím se klukům. Honit míč a lovit ho z kopaček soupeřů, to není moje oblíbená disciplína. Věřím, že nebudeme jen běhat bez míče. O tom pondělní zápas nebude.

Kdy jste si naposledy zaběhal se španělským týmem?

Za Viktorii Plzeň jsem odehrál pár minut proti Barceloně v Lize mistrů, ale to ani nepočítám. Když jsme přešli do Evropské ligy, hráli jsme s Atlétikem Madrid. Doma to celkem šlo, dokonce jsme je porazili, což by bylo v pondělí super. V Madridu jsme si ale hodně zaběhali bez míče.

Síla španělského týmu je ve středové řadě, kde působí Iniesta, Fábregas, Busquets či David Silva. Cítíte, že i na vás bude obrovská odpovědnost, abyste jejich střed eliminovali?

Máte pravdu, že jejich střed je hrozně silný. My musíme najít herní styl, který jim nebude vyhovovat, a trochu jim fotbal znepříjemníme. Nebude to jen o mně a naší středové řadě, ale i o stoperech a třeba i podhrotovém hráči. Musíme jim střed hřiště zavřít a nepouštět je do šancí.

Co na takové hvězdy platí?

Rychle k nim přistupovat, nedat jim prostor na přihrávky za obranu a průnikovky do naší defenzívy.

Španělé obhajují titul. Je lepší s nimi hrát první zápas, nebo třeba až třetí?

Určitě ten první. Hrát proti nim s tím, že musíme vyhrát, by bylo mnohem těžší. Vstup do turnaje by byl mnohem lepší, kdybychom uhráli nějaký bod.

Reklama

Související témata: