Hlavní obsah

Když slyším Španělsko, vybaví se mi Iniesta, přiznal Gebre Selassie

Tours

O Španělech se Theodoru Gebre Selassiemu zatím nezdá, ale po dlouhém čekání už se na zápas hodně těší. Cítí také, že vzhledem ke své univerzálnosti, rychlosti a důrazu má reálnou šanci proti obhájcům titulu nastoupit v pondělí v základní sestavě. Může hrát na obou krajích obrany, ale z Brém je zvyklý hrát i ve středové řadě.

Obránce české fotbalové reprezentace Theodor Gebre Selassie Video: Radek Malina, Sport.cz, Právo

 
Článek

Když se řekne španělská fotbalová reprezentace. Které jméno se vám vybaví jako první?

Andrés Iniesta... Ale oni mají v týmu tolik dobrých hráčů, že nelze jmenovat jen jednoho.

Zápas se blíží. Už se vám zdálo o Španělech?

(úsměv) Nezdálo, ale těším se na zápas čím dál tím víc. Ten pocit, už aby se hrálo, roste s každou hodinou. Čekání na první utkání bylo dlouhé. Teď všechno půjde ráz na ráz. Všichni se moc těšíme.

Kolikrát jste viděli Španěly na videu?

Nejméně čtyřikrát a ještě je asi uvidíme před zápasem.

Může být výhodou, že se Španěly začínáte, když nemají rozjezdy na velkých turnajích zrovna nejpřesvědčivější?

To se uvidí... Ukáže se to až v samotném utkání. Když ustojíme jejich úvodní tlak, stát se může cokoliv. V úvodním utkání šampionátu jsme viděli, jak Rumuni, kteří byli také outsiderem, potrápili Francouze. Rozhodně nejsme favority skupiny, což je pro nás dobře. Můžeme jen překvapit, a to chceme. Začít s největším favoritem skupiny a obhájcem titulu je lepší, než s ním hrát na konci s vědomím, že ho musíme porazit.

Jaké máte osobní zkušenosti se španělským fotbalem?

Hrál jsem proti nim jednou v kvalifikaci na minulé mistrovství Evropy. V Brémách mám španělského spoluhráče, který ale v reprezentaci není. Oni jsou velmi techničtí a chtějí neustále hrát kombinační fotbal. Kombinují i v situacích, kdy jiné míč někam kopnou.

Viděli jste na videu nějaké chyby, které by se dali využít?

Chyb moc nedělají. Jak jsem řekl, snaží se neustále kombinovat i ve chvíli, kdy lze hru zrychlit a zjednodušit třeba přihrávkou za obranu.

Počítáte s tím, že si se Španěly hodně zaběháte bez míče?

S tím se samozřejmě počítá. V držení míče jsou Španělé mistry a součástí jejich taktiky je, soupeře uspat a pak udeřit. Musíme být proto trpělivý, nenechat se rozebrat a využít každé příležitosti k protiútoku.

Dá se už odhadnout z tréninků základní sestava?

Některé posty ano, ale trenér Vrba do všeho zapojuje všechny hráče, takže přesně se nedá odhadnout nic. To ví jenom kouč.

V kvalifikaci jste toho moc neodehrál. Cítíte, že teď máte větší šanci na základní sestavu?

Z přípravných duelů se to odhadnout nedalo, v nich nás trenér točil všechny. Z tréninků tady ve Francii také úplně ne. Záleží na tom, co se mnou trenér zamýšlí. Osobně se cítím dobře a jsem připravený na cokoliv.

Hrát můžete na pravém i levém okraji obrany, ale také ve středové řadě. Kde se cítíte nejlépe?

Určitě na pravé straně... Třeba i na kraji středové řady.

Zkoušeli jste v tréninku i tuhle variantu?

(tajemný úsměv) Zkoušeli jsme spoustu věcí... Ale konkrétní být nemohu. Od toho jsou tréninky zavřené, aby nikdo neviděl, co zkoušíme, na co se chystáme. Variant máme hodně.

Reklama