Hlavní obsah

Rakousko - Maďarsko 0:2Maďaři překvapivě porazili Rakousko. Legenda v teplácích vychytala nulu a má rekord

MinutaMin. Tým Hráč Akce
62. Szalai 0 : 1
87. Stieber 0 : 2
Záznam online reportáže

Bordeaux
Aktualizováno

O jedno z největších překvapení na fotbalovém ME 2016 se v úterý postarali fotbalisté Maďarska. Outsider, který se na vrcholnou evropskou scénu vrátil po dlouhých 44 letech, porazil v Bordeaux Rakousko 2:0. Legendární gólman v teplácích Gábor Király si kromě čistého konta připsal i rekord, ve 40 letech a 74 dnech se stal vůbec nejstarším hráčem, který kdy na evropském šampionátu startoval.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Obrovská radost Maďarů po vstřeleném gólu proti Rakousku. Uprostřed je auto branky Adam Szalai (č. 9).

Článek
Fotogalerie

Vítězný gól 138. souboje mezi sousedními zeměmi dal v 62. minutě po kombinaci Ádám Szalai, Rakušané navíc krátce poté šli do oslabení po druhé žluté kartě pro Aleksandra Dragovice. V závěru přidal druhou branku střídající Zoltán Stieber.

"Čtyřiačtyřicet let Maďarsko na mistrovství Evropy nehrálo. Podívejte se na fanoušky, co to pro ně znamená, je to splněný sen, historický výsledek," nešetřil nadšením po výhře německý trenér maďarského celku Bernd Storck.

Největší hvězda rakouské reprezentace Alaba sice půl minuty po zahajovacím hvizdu napřáhl z 25 metrů a trefil tyč, na dlouhou dobu to však byl nejzajímavější okamžik utkání. Oba týmy se nedostávaly do větších šancí, až po půlhodině zpoza vápna nebezpečně vypálil Junuzovic, ale veterán Király předvedl výborný zákrok. Na opačné straně po protiútoku mířil vedle maďarský kapitán Dzsudzsák.

"Začali jsme dobře, pěkně jsme kombinovali, Alaba tam měl střelu z dálky, ale postupem času jsme byli čím dál tím nervóznější a nechali soupeře dostat se do hry. Hráli jsme proti silnému týmu, který toho dokázal využít," řekl rakouský trenér Marcel Koller.

Szalai rozjásal Maďary

Druhý poločas nabídl aktivnější fotbal, Rakušané však úvodní tlak nevyužili a následně Dzsudzsákovu nebezpečnou střelu vyrazil brankář Almer. V 63. minutě se už diváci branky dočkali, po pohledné kombinaci s Kleinheislerem skóroval Szalai. Maďarsko dalo gól na mistrovství Evropy po 44 letech.

"Dneska to byl zápas celého týmu, rozhodl týmový výkon, vítězství jsme si zasloužili," prohlásil László Kleinheisler, jenž byl vyhlášen mužem zápasu. "Rád bych pogratuloval Királymu, už je sice trochu starší, ale jsme hodně rádi, že ho máme v týmu," dodal s úsměvem na adresu zkušeného gólmana.

Krátce nato dostali do sítě míč i rakouští fotbalisté, už před zakončením však sudí odpískal faul Dragovicovi. Za ten rakouský stoper dostal druhou žlutou kartu a jeho tým tak dohrával v deseti.

Rakouští fotbalisté se i v oslabení dostávali k ofenzivním výpadům, jejich otevřené obrany však využil soupeř. V 87. minutě se po brejku prosadil střídající Stieber a zařídil tak konečné skóre 138. duelu mezi sousedními státy. Vícekrát se na mezinárodní úrovni utkaly pouze Argentina s Uruguayí (181 zápasů).

"Musím se týmu hluboce poklonit. Byla to odměna za tři týdny tvrdé práce. Na začátku jsme sice měli trošku štěstí při Alabově střele, ale hráči se pak probudili, útočili, hlavně druhá půle byla úžasná," chválil svůj tým Storck.

"Možná to bude znít zvláštně, ale já si myslím, že jsme byli lepší," uvedl David Alaba, největší hvězda Rakouska. Trenér Koller však se svým svěřencem nesouhlasil. "Maďaři dobře bránili, neztráceli míče a dali důležitý první gól, takže si vítězství zasloužili. Dostat gól samozřejmě zabolí vždycky, ale my jsme inkasovali v nejhorší možný okamžik, protože jsme druhou půli jinak začali dobře. Teď musíme mít hlavy vzhůru a dát do toho všechno v dalším zápase," řekl pětapadesátiletý Švýcar.

"Když srovnáte rakouský tým s tím naším, ty zkušenosti, vítěze lig, musí vám být jasné, kdo byl favoritem. Ale věděli jsme, co od nich čekat, jaké jsou jejich silné stránky. Dobře jsme se na ně připravili a to bylo pro výsledek nesmírně důležité," dodal jeho protějšek Storck.

Dalším soupeřem Maďarů bude v sobotu 18. června Island, stejný den se hraje také zápas Rakouska s Portugalskem.

Mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii:
Skupina F (hráno v Bordeaux):
Rakousko - Maďarsko 0:2 (0:0)
Branky: 62. Szalai, 87. Stieber. Rozhodčí: Turpin - Cano, Danos - Bastien, Fautrel (všichni Fr.). ŽK: Dragovic - Németh. ČK: 66. Dragovic. Diváci: 42 000.
Rakousko: Almer - Klein, Dragovic, Hinteregger, Fuchs - Baumgartlinger, Alaba - Harnik (77. Schopf), Junuzovic (59. Sabitzer), Arnautovic - Janko (65. Okotie). Trenér: Koller.
Maďarsko: Király - Fiola, Guzmics, Lang, Kádár - Gera - Németh (89. Pintér), Nagy, Kleinheisler (79. Stieber), Dzsudzsák - Szalai (69. Priskin). Trenér: Storck.
Postoupí fotbalisté Maďarska ze skupiny F do osmifinále ME?
Ano
74,4 %
Ne
25,6 %
Celkem hlasovalo 2382 čtenářů.

Reklama

Související témata: