Hlavní obsah

Stálo to za to, ničeho nelituji, hlesl Rosický. Na šampionátu už si nezahraje

zp (St. Étienne)Sport.cz
Aktualizováno

„Věřím, že to stálo za to. Že Turky porazíme a do osmifinále se dostaneme,“ hlesl Tomáš Rosický, když magnetická rezonance v nemocnici v Tours potvrdila tušení, jež měl hned po pátečním šampionátovém duelu s Chorvatskem. Sval je natržený, veškerá tréninková dřina, kterou v uplynulých měsících podstoupil, všechno odříkání a oběti, které na oltář reprezentace a startu na EURO položil, po dvou zápasech ve Francii přišly vniveč. Mistrovství Evropy pro něho skončilo.

Zraněný Tomáš Rosický na ME definitivně dohrál.Video: Radek Malina, Sport.cz

 
Článek

Hned v sobotním dopoledni ho celý ansámbl českých lékařů doprovázel do nemocnice v Tours, kde Rosický podstoupil vyšetření magnetickou rezonancí.

„Podezření, že došlo k natržení vláken ve stehenním svalu, se potvrdilo," přitakal lékař české výpravy Petr Zeman.

Za 300 eur krutá pravda potvrzena

„Říkal jsem to už v St. Étienne, protože jsem sám věděl, že je to špatné. Naději jsem si proto nedělal," přiznal Rosický.

S magnetickou rezonancí v Tours, kde česká výprava rozbila během šampionátu tábor a kam se v noci po zápase proti Charvatům vrátila, nebyl sebemenší problém.

„Už před šampionátem jsme se na workshopu domluvili s organizátory na veškeré zdravotní péči, kterou budeme případně potřebovat. Měli jsme tudíž kontakt i na specialistu, který byl Rosického vyšetření přítomen," přiblížil nejzkušenější z lékařů Petr Krejčí, že zdravotní péče funguje během EURO  dokonale.

Zatímco v nemocniční pokladně zkasírovali českou výpravu o 300 eur (Krejčí: „Běžná cena, která by se platila i u nás"), doktor Zeman kapitánovo zranění specifikoval.

„Došlo k natržení několika vláken ve svalu, což si vyžádá léčení trvající tři až šest týdnů. Doba je pochopitelně individuální podle pacienta. Tomášovi je poskytována nejlepší možná péče, starají se o něho fyzioterapeuti i profesor Kolář, který je s námi v Tours."

Vyloučeno, aby nějaký zápas stihl

Jisté je tudíž jedno - Rosický si už na francouzském šampionátu nezahraje. „I kdyby se náš tým probojoval třeba až do finále, je vyloučeno, aby Tomáš nějaký zápas stihl," potvrdil Zeman.

„Ničeho nelituji, určitě stálo za to, že jsem podstoupil všechno, abych se vyléčil, uzdravil a šampionát stihl," narážel Rosický na trable a peripetie, které se táhly od loňského kvalifikačního zápasu na Islandu a trvaly téměř rok.

„Zápasem proti Chorvatům jsme se dostali do situace, v níž jsme chtěli před šampionátem být, než jsme do Francie jeli. Povedlo se získat bod, takže když porazíme Turecko, ze skupiny postoupíme," cítil satisfakci, že k naplnění tohoto cíle reprezentaci pomohl.

A dokonce moc.

„Hráli jsme proti Chorvatům špatně, nemohli se k jejich bráně dostat, takže jsem cítil, že to chce něco speciálního," připomínal centr na hlavu Škody, po jehož trefě došlo k obratu ústícím v zachráněnou remízu.

„Zvolil jsem tuto cestu a teď věřím, že Turky porazíme. Proto říkám, že to stálo za to."

Kapitán s mužstvem zůstane

Rosický zůstane s týmem až do úterního střetnutí proti Turecku, jež se hraje v Lens. „Teď už ale jako nehrající kapitán, který se jim přesto bude snažit pomoci a motivovat, i když nebudu na hřišti."

Stejné to bylo ostatně i před čtyřmi lety v Polsku, kde Rosický také předčasně skončil ve druhém utkání proti Řecku pro zdravotní problémy.

„Jenže tam jsem odcházel o poločase, kdy jsme vedli 2:0, zatímco v St. Étienne jsme výsledek honili," namítal Rosický a potvrzoval, že ke zranění došlo bez jakéhokoli kontaktu s protihráčem.

Nad další budoucností ve Francii rozhodně ale přemýšlet nebude. „Platí to, co jsem řekl už před cestou na šampionát. Až po něm si sednu a rozmyslím, co dál," nemínil Rosický vynášet už v Tours předčasné soudy a rozhodnutí.

Reklama

Související témata: