Hlavní obsah

Čech vyhrál večeři. Zase mu připomínali osm let starý kiks a prohru s Tureckem

zp (Lens)Sport.cz

Okamžitě se usmál. A ruce si mnul také. „Vyhrál jsem večeři,“ obrátil se gólman Petr Čech na trenéra Pavla Vrbu při oficiální tiskové konferenci čtyřiadvacet hodin před utkáním s Tureckem. „V autě jsem se vsadil, že tady stoprocentně dostanu otázku na utkání s Turky před osmi lety na evropském šampionátu v Rakousku a Švýcarsku. A je tady,“ liboval si, že mu vystoupení před mikrofony přinese i osobní profit.

Foto: Jan Tauber

Petr Čech na tréninku české fotbalové reprezentace na ME.

Článek

Je ale logické, že na zmiňovaný duel hraný v Ženevě český fotbal jen tak snadno nezapomene. Vždyť Brücknerův výběr vedl už 2:0, čtvrtfinálová brána před ním byla otevřená dokořán, jenže tým od Bosporu v poslední čtvrthodině udeřil a třemi góly skóre otočil.

O odplatu za Ženevu nepůjde

I po Čechově chybě. „Mně ten balón z rukou nevypadl," bránil se tehdejší svazový místopředseda Vlastimil Košťál kritice, která se na reprezentaci fotbal snesla. Umyl si ruce jako Pilát pontský, zatímco na Čechovi ulpělo stigma, které oživuje každá konfrontace s Tureckem. Pochopitelně i ta, ke které dojde v úterý v Lens a v níž zase půjde o postup ze skupiny.

„Jako odplatu za rok 2008 tenhle zápas neberu," odvětil Čech spokojen s tím, že sázku vyhrál a večeři má jistou.

„Uběhlo osm let a z tehdejších sestav se může objevit na hřišti tak pět hráčů," odmítl, že by v něm reminiscence na Ženevu vyvolávaly chuť po turecké krvi.

Ani kvalifikace se srovnávat nedá

Ani kvalifikační zápasy s mužstvem od Bosporu se nedají s tím úterním srovnávat. „Kvalifikace je dlouhodobá, hraje se v ní deset zápasů, s každým soupeřem se utkáváte doma a venku, zatímco teď půjde o devadesát minut, během nichž bude v sázce osmifinále," argumentoval Čech, který převezme kapitánskou pásku po zraněném Rosickém.

„Pochopitelně že je to ztráta, protože je jedním z klíčových hráčů našeho mužstva. My v něm nemáme hvězdy, ale týmovým duchem je nahrazujeme a i proti Turecku se s Tomášovou absencí vyrovnáme. Ostatní hráči alespoň budou moci dokázat, že to svedou."

Že by to ale měli proti Turkům nalomeným předchozími prohrami s Chorvatskem a Španělskem snazší, to si Čech rozhodně nemyslí.

„Mají velice kvalitní tým s vynikajícími fotbalisty, který nás v kvalifikaci v Praze porazil 2:0. Tady ve Francii sice prohrál dva zápasy, ale i my jsme Španělsku podlehli a s Chorvatskem prohrávali," upozorňoval Čech, že rozhodně nepůjde o snadný zápas.

„Půjde o všechno, takže musíme volit způsob hry, který nám přinese úspěch. Jestliže chceme postoupit a nemíníme čekat na výsledky ostatních skupiny a konstelaci, jež z nich vyplyne, musíme vyhrát. To je ta nejlepší varianta," má o postupových kalkulech jasno Petr Čech.

Jak skončí zápas mezi českým týmem a Tureckem?
Vyhraje Vrbův výběr
61,1 %
Utkání skončí remízou
12,1 %
Zvítězí Turci
26,8 %
Celkem hlasovalo 19608 čtenářů.

Reklama

Související témata: