Hlavní obsah

Zlatá hlava žije v Turecku osm let a nic ji nepřekvapí. I proto tuší, že Terimova družina rozpoutá peklo

Lens

Turecko je jeho druhým domovem. Neuvěřitelných osm let už prožil český fotbalový obránce Tomáš Sivok v zemi u Bosporu. A chystá se na devátou sezónu v tamní nejvyšší soutěži. Protivníka, s nímž se v úterý večer národní mužstvo utká v Lens při rozhodující bitvě o postup do další fáze mistrovství Evropy ve Francii, má dokonale přečteného.

Foto: David Taneček, ČTK

Obránce české reprezentace Tomáš Sivok.

Článek

„Někdy se sám divím, jak jsem v Turecku mohl těch osm let vydržet. Už jsem tam tak dlouho, že mě nic nemůže překvapit," směje se dvaatřicetiletý Sivok, jenž v červnu 2008 odešel do Besiktase Istanbul, kde prožil sedm sezón.

S klubem slavil mistrovský titul, dvakrát ovládl tamní pohár. Kvůli umění zakončit standardní situace si vysloužil přezdívku Altin kafa, neboli Zlatá hlava. A když mu v Istanbulu neprodloužili minulé léto smlouvu, hned po rodákovi z Pelhřimova skočil Bursaspor, kde se stal oporou a bude jeho barvy hájit i v nadcházejícím ročníku turecké ligy. Jaké dojmy má reprezentační opora z Turecka?

O letech u Bosporu

„Aby cizinec v tamním fotbalovém prostředí vydržel tak dlouho, musí být pracovitý. Turci jsou totiž v tomto směru líní. Mají talent, ale nejsou ochotní dřít. Mě zdobilo, že jsem pracoval, což dokázali ocenit. A pochopitelně je důležité, aby se povedl zápas ve správný moment. Měl jsem i kliku, že pokud mi jedno utkání nevyšlo, další jsem zahrál dobře. Přišli třeba kluci, kteří byli skvělí. Jenže se jim tři zápasy nevydařily a Turci už je nevzali. Já navíc začal sezónou, v níž jsme slavili titul i zisk poháru. Start byl super, udělal jsem si jméno."

O trenéru Terimovi

„Tureckou reprezentaci pročistil. Odstavil hráče, kteří měli sice hodně zápasů na mezinárodní scéně a hráli ve velkých klubech, ale nechtěli pracovat pro tým. Šlo jim jen o vlastní prospěch. Fatih to vytřídil a přešel na systém se čtyřmi záložníky a dvěma útočníky, do něhož dosadil vhodné hráče. A hodně si zakládá na dobré partě a týmovosti, což není Turkům příliš vlastní. Nicméně ego hraje pořád v jejich případě velkou roli. Na lavičce jsou kluci z velkých klubů, nejsou zvyklí sedět. A po dvou prohrách pozici koušou určitě hodně těžce."

O turecké mentalitě

„U nás ani po prohře nepřicházejí hádky a rozbroje. V Turecku je to velký problém. Když jim sedne prvních třicet minut zápasu, jsou nezastavitelní a hrají fantasticky. Ale pokud třeba inkasují nebo se jim nedaří, jsou schopní se rozhádat. Na druhou stranu jde o velké srdcaře. Pravidlem v turecké lize jsou zápasy otočené v posledních minutách, rvou se do závěrečného hvizdu. Když drží disciplínu, jsou nepřemožitelní. S nikým ze spoluhráčů nejsem v kontaktu, ale vím, že se na ně snesla vlna kritiky. Dostali čočku, že nehráli srdcem. Ač je jejich šance na postup malá, budou chtít odjíždět s třemi body, což pro nás není dobré. Terim je nenechá, aby se vzdali. Bude to peklo."

O hvězdném Turanovi

„Je fantastický a nejvíce sledovaný po přestupu do Barcelony, ale není jedinou hvězdou. Hodně sleduji středovou řadu, od níž hrozí největší nebezpečí, a v případě Turků ji mám nastudovanou skvěle. Inan z Galatasaraye je perfektní a nevyzpytatelný, Tosun z Besiktase je ohromně silný na balónu. Na hrotu pak Yilmaz, jenž odešel hrát čínskou ligu do Pekingu. Nebezpečí hrozí od řady hráčů. Ale pokaždé záleží, jak se kluci turečtí vyspí."

Reklama

Související témata: