Hlavní obsah

Británie vystoupila z EU, fotbalovou Evropu ale dobývá. I díky Leicesteru!

Lille/Praha

Mistrovství britských ostrovů. Tak by se dal v nadsázce přejmenovat evropský šampionát ve Francii. Do osmifinále totiž postoupilo kompletní kvarteto zemí zpoza Lamanšského průliv, které na ME dorazily. Po trojlístku ze Spojeného království - Anglii, Walesu a Severním Irsku - se do vyřazovacích bojů na poslední chvíli kvalifikovalo i Irsko.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Robbie Brady dává vítězný gól Irska v souboji s Itálií.

Článek

Přitom původně se v souvislosti s osmifinále počítalo pouze s Anglií. Wales se Severními Iry jeli na mistrovství Evropy poprvé v historii, Irové byli ve skupině F v konkurenci Itálie, Belgie a Švédska outsidery. Jenže všechno je jinak.

„Favority turnaje jsou úplně jiné týmy, než je ten náš, byť jsme do Francie přijeli jako vítěz kvalifikační skupiny. Naději a inspiraci nám však dává příběh Leicesteru," připomněl severoirský záložník Steven Davis senzační triumf Leicesteru v uplynulé sezóně anglické Premier League.

Severní Irové se nakonec vměstnali do čtveřice mužstev, která do osmifinále postoupila ze třetích míst. V něm se střetnou s Walesem, který se pohádkovou story Leicesteru zřejmě také inspiroval. Svojí skupinu dokonce vyhrál. Byť mají hvězdného Garetha Balea, s Draky v play off rozhodně nikdo nepočítal.

Fenemonální irský večer

To samé platí o Irsku, které ve čtvrtek na stadiónu v Lille zažilo velkou extázi. „Nemyslím, že bych byl někdy na svůj celek hrdější. Všichni hráči podali heroický výkon. Zažil jsem skvělé zápasy, ale tenhle byl výjimečný," jásal po výhře 1:0 nad Itálií irský trenér Martin O´Neill.

Čtyřiašedesátiletý kouč přiznal, že poté, co Wesley Hoolahan 6 minut před koncem zahodil obrovskou šanci, už ve vítězství nedoufal. „Ale teď na tom už nezáleží, byl to prostě fenomenální večer," pronesl O´Neil.

Triumf nad úřadujícím vicemistrem Evropy zařídil gól Robbieho Bradyho z 85. minuty. Útočník Norwiche pak se spoluhráči branku divoce slavil. „Myslím, že jsem byl v transu, byl jsem úplně mimo. Právě takhle se plní sny," zářil Bradley, který v zápalu emocí jen těžko hledal slova.

„Byla to naše poslední šance, my jsme jí dokázali proměnit! Mám za to, že teď slaví všichni Irové na celém světě," dodal Brady. V osmifinále na jeho tým čeká velká výzva - domácí Francie.

Jenže Irové mají pro strach uděláno. Skalp squadry azzurry jim dodal kuráž. „Těší mě, že hrajeme právě proti hostiteli, bude to skvělý zápas. Francouzi jsou samozřejmě favorité, ale my se budeme chtít prezentovat stejně jako proti Itálii. Pokud se nám to povede, obavy nejsou na místě," uvedl O´Neil.

Kolik týmů z Ostrovů postoupí do čtvrtfinále ME?
Jeden
16,3 %
Dva
70,9 %
Tři
12,8 %
Celkem hlasovalo 2864 čtenářů.

Reklama

Související témata: