Hlavní obsah

Italské trauma? Žádné nemáme! ujišťuje Löw. Kouč Němců má zálusk na svěží espresso

Paříž

Historie je podle něj vychladlou kávou. Kouč německých fotbalistů Joachim Löw má raději svěží espresso a věří, že v sobotu si ho mistři světa vychutnají. Reaguje tak na skutečnost, že soupeřem ve čtvrtfinále mistrovství Evropy ve Francii bude Itálie. Pro Němce prokletý rival, s nímž mají na velkých turnajích tristní bilanci. Squadra Azzurra je porazila již ve čtyřech klíčových bitvách.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Italská kávička bude chutná, troufá si Joachim Löw.

Článek
Fotogalerie

Nejlákavější čtvrtfinále? Pochopitelně duel Německo - Itálie, k němuž dojde v sobotu od 21:00 v Bordeaux. Duelu titánů by slušelo i finále, narazí však na sebe mnohem dřív.

Němci sice budou favoritem, jenže už jen při vyslovení slova Itálie vyráží jejich příznivcům na čele studený pot. Čtyřikrát na ni narazili v závěrečné fázi šampionátů - a všechny čtyři zápasy prohráli. Celkem osm soutěžních duelů s ní sehráli - a ani jeden nevyhráli... Italové jsou pro ně vskutku osudovým a prokletým soupeřem.

Historickou bilanci mírní aspoň zkušenost z posledního vzájemného duelu. Letos v březnu Německo v přípravném duelu v Mnichově zvítězilo jasně 4:1.

„Nemáme žádné italské trauma! Minulost je jako vychladlá káva, mnohem raději máme svěží espresso. A já věřím, že si ho v sobotu vychutnáme," ujišťuje poněkud vzletně trenér Joachim Löw.

Jen s catenacciem se turnaj vyhrát nedá

Squadra Azzurra nicméně v osmifinále s přehledem vyřadila obhájce titulu Španělsko, jemuž tak vzala naději na unikátní mistrovský hattrick v řadě. A kouč Němců soupeře respektuje.

„Defenzívu mají Italové prostě v krvi. Pochopili však, že jen s catenacciem se žádný turnaj vyhrát nedá. Jsou nebezpeční i v ofenzívě a hrají ve vysokém tempu, což je jistě zásluha trenéra Conteho. Mají jasně dané automatismy, takže se velmi dobře vypořádali dokonce i s odchodem Andrey Pirla," oceňuje Löw.

Pokud Němci postoupí, z gigantů už mohou dále narazit jen na domácí Francii. A to hned v semifinále.

„Nesouhlasím s hlasy, jež nás pasují na největšího favorita. Osmifinále se Slovenskem nebylo měřítkem, zda můžeme turnaj vyhrát. Před čtvrtfinále musíme zůstat skromní a pokorní," žádá své hráče Löw.

Čtyři největší vzájemné duely
Itálie - NSR 4:3 v prodl. - semifinále MS 1970
Aztécký stadión v Mexiku City sledoval skvělý „Zápas století“. A neuvěřitelné prodloužení, jež Italové vyhráli 3:2. „Tahle porážka se mi neustále vrací. Dodnes jsem se z ní nevzpamatoval,“ líčí dnes 70letý kanonýr Gerd Müller, který dvakrát skóroval. Pro Němce bylo jen slabou útěchou, že vyčerpaní Italové pak ve finále podlehli Brazílii 1:4.
Itálie - NSR 3:1 - finále MS 1982
Únava byla faktorem také tohoto finále na madridském San Bernabeu. Němci nechali až příliš mnoho sil v semifinále, v němž vyřadili Francii až na penalty (po prodloužení byl stav 3:3). „Semifinále pro nás bylo skutečným utrpením. Když jsme o tři dny později nastupovali k finále, byli jsme ještě vyčerpaní. Italové měli vynikající tým a my proti nim neměli žádnou zbraň,“ vzpomíná brankář Toni Schumacher.
Itálie - Německo 2:0 v prodl. - semifinále MS 2006
Pravda, porážky v letech 1970 a 1982 byly dost bolestivé, došlo k nim však aspoň v cizině. Tuto však Němci utrpěli na domácím trávníku v Dortmundu. Po 90 minutách byl stav bezbrankový. Skvělý brankář Buffon pak zlikvidoval tutovky Schneidera a Podolského, zatímco Grosso a Del Piero v samém závěru rozhodli. „Hořká pilulka pro celé Německo,“ bědoval trenér Jürgen Klinsmann. „Pokaždé, když si na zápas vzpomenu, běží mi mráz po zádech,“ usmívá se Fabio Grosso. Italové pak ve finále na penalty zdolali Francii a slavili titul.
Itálie - Německo 2:1 - semifinále ME 2012
Na minulém šampionátu byl hrdinou utkání ve Varšavě kontroverzní Mario Balotelli. Již do poločasu dvakrát skóroval a Özilova penalta v nastavení porážku už jen zmírnila. Na lavičce Němců už tehdy seděl Joachim Löw a jeho tým byl také jasným favoritem semifinále. „Neexistují žádné nepřekonatelné týmy,“ radoval se jeho protějšek Cesare Prandelli. Ve finále však už jeho squadra narazila, Španělsku podlehla hladce 0:4.

Reklama

Související témata: