Hlavní obsah

Pulsující srdce i děti zdvíhané k nebi, Velšané se nemohli triumfu nabažit. Proto se nebojte snít, vzkazoval jejich kouč

Zdeněk PavlisSport.cz

Ta malá slečna pádila po trávníku rovnou k tátovi... Samo sebou v červeném dresu, jaký měl na sobě on, v bílých trenkách, na nichž měla také vyšitého draka, i dlouho vlásky za ní vlály, jako vlají tátovi. Jen do culíku je neměla svázané, zato ruce zvedala nad hlavu a nadšeně tleskala stejně jako on. Gareth Bale vzal svou Albu do náručí a zvedl ji až k samému nebi. Tam, kam před malou chvílí vyhazoval se spoluhráči trenéra. K francouzskému nebi, pod nímž Gareth Bale a celý Wales právě zažil největší chvíle ve svých fotbalových dějinách.

Foto: Carl Recine, Reuters

Velští hráči oslavují postup do semifinále EURA.

Článek
Fotogalerie

„Nesmíte se bát snít. A selhání se už teprve bát nesmíte," vykládal kouč velšských fotbalistů Chris Coleman ve chvíli, kdy první vlna euforie odezněla a i jemu docházelo, čeho dosáhl s podceňovaným týmem vnímaným před startem šampionátu jen za účastníka do počtu.

„A já těch selhání a zklamání něco zažil. Víc než úspěchů," přiznával do mikrofonů BBC, když se vytrhl z objetí hráčů, s nimiž vytvořil na trávníku v Lille veliké srdce.

Srdce jako výraz díků. Pulsující srdce jako poděkování fanouškům na tribunách i všem lidem doma ve Walesu. Srdce, které tluče v celém mužstvu Draků bez ohledu na to, zda je v hrudi největší hvězdy Garetha Balea nebo kapitána Ashleyho Williamse.

„To srdce vyjadřuje náš charakter, ale teď patří všem Velšanům," překřikoval trenéra Williams, který se živil jako číšník a přivydělával si i na pumpě, než si ho všimli ve Swansea a nabídli mu profesionalní smlouvu. Ve velšské Swansea, takže i proto snil o tom, že byť narozený v Anglii, za reprezentaci Walesu bude jednou hrát. A díky dědečkovi z matčiny strany se nakonec Velšanem skutečně stal.

Do reprezentace se dostal a už po čtyři roky jí jako kapitán velí. Ve Francii zavelel dokonce k tažení, které ze skupiny s Anglií, Slovenskem a Ruskem pokračovalo do osmifinále proti Severním Irům a z něho dál do čtvrtfinále proti Belgičanům a pak ještě o kus dál. Do semifinále. K partii s Portugalci, která se hraje ve středu v Lyonu.

Coleman: Nebojte se snít

„Teď tak daleko nemyslíme," bránil se Ashley Williams. „Dnešní radost násobená hrdostí na Wales je víc než lesk medailí, o které budeme hrát."

„Opravdu se nebojte snít. Já si tak ještě před čtyřmi lety nedovedl něco podobného představit. Ale jde prostě jen o to dostat z nejlepších hráčů to nejlepší, co v nich je. Ve prospěch týmu, samozřejmě. A Aaron Ramsey, Gareth Bale, Joe Allen a vůbec všichni, co tady jsou, ze sebe to nejlepší vydali," vzkazoval trenér Coleman do celého světa, a k pyšným sousedům do Anglie pochopitelně především.

Vždyť jeho Wales jim může sloužit za příklad, jak se na velkém turnaji bojuje. I třeba Ben Davies a Aaron Ramsey to názorně předvedli, i když za cenu žlutých karet, takže v bitvě s Portugalci budou zoufale scházet.

„Bylo nutné se obětovat pro tým a oni to vykonali. Rambo i Ben udělali vše, co od nich země žádala. Jako vojáci poslušní rozkazu, protože všichni moji hráči si jako vojáci počínali. To třeba když bylo proti Belgičanům zapotřebí přejít do obrany a bránit. Anebo když se cítili jako v pekle, protože belgičtí fanoušci připravili svému celku atmosféru, jako by se hrálo u nich doma v Bruselu. Ale ti naši byli ještě fantastičtější," velebil velšský kouč oddanost svých hráčů i podporu velšských příznivců.

Jim patřilo velké pulsující srdce, které na trávníku v Lille společně s hráči vytvořil. Jim a celému Walesu.

Postoupí do finále ME Wales, nebo Portugalsko?
Wales
79 %
Portugalsko
21 %
Celkem hlasovalo 7799 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 25.06.16      15 : 00 Saint-Etienne
    Švýcarsko Švýcarsko Polsko Polsko
    1 : 1
    na pen. 4 : 5
  • 25.06.16      21 : 00 Lens
    Chorvatsko Chorvatsko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
    v prodloužení
  • 25.06.16      18 : 00 Park princů
    Wales Wales Severní Irsko Severní Irsko
    1 : 0
  • 26.06.16      21 : 00 Toulouse
    Maďarsko Maďarsko Belgie Belgie
    0 : 4
  • 26.06.16      18 : 00 Lille
    Německo Německo Slovensko Slovensko
    3 : 0
  • 27.06.16      18 : 00 Stade de France
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    2 : 0
  • 26.06.16      15 : 00 Lyon
    Francie Francie Irsko Irsko
    2 : 1
  • 27.06.16      21 : 00 Nice
    Anglie Anglie Island Island
    1 : 2
  • Čtvrtfinále

  • 30.06.16      21 : 00 Marseille
    Polsko Polsko Portugalsko Portugalsko
    1 : 1
    na pen. 3 : 5
  • 01.07.16      21 : 00 Lille
    Wales Wales Belgie Belgie
    3 : 1
  • 02.07.16      21 : 00 Bordeaux
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 1
    na pen. 6 : 5
  • 03.07.16      21 : 00 Stade de France
    Francie Francie Island Island
    5 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.16      21 : 00 Lyon
    Portugalsko Portugalsko Wales Wales
    2 : 0
  • 07.07.16      21 : 00 Marseille
    Německo Německo Francie Francie
    0 : 2
  • Finále

  • 10.07.16      21 : 00 Stade de France
    Portugalsko Portugalsko Francie Francie
    1 : 0
    po prodloužení