Hlavní obsah

Hrdinové jsou doma! Islanďané zažili triumfální návrat z ME. Jako Češi po Naganu

Reykjavík

Způsobili jedno z nejsenzačnějších tažení v dějinách fotbalu, pobláznili celou rodnou zem, za což se dočkali triumfálního návratu domů. Islanďané připravili svým fotbalovým hrdinům nádherné přivítání po příletu z Francie, které vyvrcholilo na náměstí v Reykjavíku.

Triumfální návrat islandských fotbalistůVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Scény z pondělního večera z ostrova ledu a sopek v mnohém připomínaly slavný přílet zlatých českých hokejistů z Nagana. Islanďané sice medaile nemají, ale postup do čtvrtfinále a vyřazení Anglie znamená pro zemi s pouhými 332 529 obyvateli sportovní zázrak.

„Počínali si parádně. Hodně nad očekávání, můžeme být z jejich vystoupení na turnaji jen nadšeni," jásal jeden z fanoušků v Reykjavíku Omar Mar Birgisson.

Pár dnů můžeme slavit

I on se pochopitelně nemohl dočkat, až na náměstí zajede otevřený autobus s reprezentanty, nad jejichž síly byla na turnaji jen domácí Francie, která jim jednoznačnou výhrou 5:2 utnula smělý sen o postupu do semifinále.

Hráči i trenéři na beznadějně zaplněném náměstí vystoupili na pódiu. Slova se ujal i švédský kouč Lars Lagerbäck, jenž promluvil v angličtině a jen tu a tam zařadil krátkou větu v islandštině.

„Je to něco fantastického. Už když jsme byli na turnaji, tušili jsme, co se tady děje. Ale pak to vidět cestou sem z Keflavíku, tolik lidí podél silnic. Tohle zažít, je něco úžasného," rozplýval se kouč.

„Naši fanoušci byli i ve Francii neskuteční, každý má teď jen ty nejlepší dojmy z Islandu a islandských lidí. Myslím, že teď můžeme pár dnů slavit," dodal Lagerbäck.

Každá party však jednou skončí. Už relativně brzy začíná kvalifikace o MS, v níž se Island utká s Chorvatskem, Tureckem, Ukrajinou a Finskem.

Reklama

Související témata: