Hlavní obsah

Balo je také jen lidská bytost, hájil kouč Velšanů hvězdu svého týmu, která souboj s Ronaldem prohrála

Lyon

„Balo je lidská bytost jako všichni ostatní,“ hájil největší hvězdu svého výběru kouč Velšanů Chris Coleman. Logicky, protože Gareth Bale na trávníku v Lyonu svůj osobní souboj s portugalskou star Cristianem Ronaldem prohrál, neboť na rozdíl od něho nedal gól, ani na něj nenahrál, takže finálovou bránu rozkopli fotbalisté Portugalska. Po dvanácti letech budou v neděli v Paříži skládat reparát za šampionát v roce 2004, kdy doma finálovou partii s Řeckem nezvládli a museli se spokojit se stříbrem. Teď chtějí víc. Samozřejmě zlato.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Zklamaný Velšan Gareth Bale (vpravo), vlevo Portugalec Cristiano Ronaldo.

Článek
Fotogalerie

„Mohou to dokázat, jsou schopni finále vyhrát bez ohledu na to, zda se jim postaví Francie nebo Německo. Viděl jsem to na nich a ve finále se může stát cokoli," pochopitelně by si Coleman přál, aby na Stade de France triumfoval přemožitel jeho týmu.

Portugalsko není jen o Ronaldovi

„Portugalci byli tady ve Francii tvrdě kritizováni za styl hry, na který vsadili a jenž praktikovali, jenže šlo o styl vítězný. Proti nám už po devadesáti minutách," připomněl trenér Velšanů, že v pěti předchozích střetnutích Portugalci v normálním hracím čase nevyhráli. Až v semifinále a hlavně díky Ronaldovi.

„U nich to ale není jen o Ronaldovi, i když nám jednu branku dal a pod druhou se rovněž podepsal. Jsou jednotní a hlavně disciplinovaní, mají svůj taktický plán a drží se ho," chválil systém, který trenér Fernando Santos svým svěřencům naordinoval a jenž přinesl Portugalsku účast ve finále. Pochopitelně že v něm hraje hlavní part Ronaldo, stejně jako ho v taktice Velšanů hrál Bale.

„Balo je ale lidská bytost stejně jako ostatní. Působil na spoluhráče, jak jen mohl. Běhal, střílel, zkoušel všechno, abychom se dostali zpátky do hry," narážel Coleman na tři smrtící minuty po změně stran, kdy úřadoval největší soupeř jeho hvězdy - CR7.

„Po vyrovnaném a těsném půrběhu úvodního poločasu byl první gól rozhodující.  Na pět minut jsme ztratili koncentraci, za což jsme byli potrestáni. Je logické, že protivník takových kvalit jaké mají Portugalci, toho využije. A pak už bylo těžké vrátit se do zápasu, protože soupeř nám nedopřával prostor, výborně bránil a my se nedostali k naší hře. Scházel nám obvyklý rytmus, pohyb s míčem i bez něho."

Andy král hodně scházel

Právě v těchto fázích semifinále se ukázalo, jak moc Velšanům schází distancovaný Aaron Ramsey. „Andy král," velebil ho dokonce Coleman.

„Je skvělý pro způsob, jakým hraje, báječný výběrem místa, jež si dovede na hřišti najít, tím, co mužstvu dává," připomínal Coleman a netajil, jak moc jsou jeho svěřenci zklamaní, že nedošli až do finále.

„Ale to přejde a už zítra budou hrdí na to, čeho dosáhli, stejně jako je na svůj tým pyšný celý Wales. V minulosti pro nás představovala psychologickou bariéru už samotná kvalifikace o EURO. Teď, když jsme ji překonali a na evropském šampionátu si zahráli, jsme zkušenější a hlavně o mnoho silnější. Čtyři týdny ve Francii nám daly strašně moc. Bylo to zcela odlišné od toho, co jsme očekávali, šest sedm týdnů pospolu nás postavilo před nejrůznějšími problémy, kterým jsme museli čelit. A my se s nimi vyrovnali," hodnotil vystoupení svých Draků trenér Coleman.

„Teď musíme být hlavně dál stejně hladoví jako tady ve Francii. Musíme mít pořád hlad a touhu něco dokázat, protože kvalifikace o mistrovství světa začíná záhy a my chceme na světovém šampionátu zase účinkovat," vzkazoval z Lyonu soupeřům v kvalifikační skupině - Rakušanům, Irům, Srbům, Moldavcům a Gruzíncům.

Vyhrají fotbalisté Portugalska mistrovství Evropy?
Ano
28,3 %
Ne
71,7 %
Celkem hlasovalo 13018 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 25.06.16      15 : 00 Saint-Etienne
    Švýcarsko Švýcarsko Polsko Polsko
    1 : 1
    na pen. 4 : 5
  • 25.06.16      21 : 00 Lens
    Chorvatsko Chorvatsko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
    v prodloužení
  • 25.06.16      18 : 00 Park princů
    Wales Wales Severní Irsko Severní Irsko
    1 : 0
  • 26.06.16      21 : 00 Toulouse
    Maďarsko Maďarsko Belgie Belgie
    0 : 4
  • 26.06.16      18 : 00 Lille
    Německo Německo Slovensko Slovensko
    3 : 0
  • 27.06.16      18 : 00 Stade de France
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    2 : 0
  • 26.06.16      15 : 00 Lyon
    Francie Francie Irsko Irsko
    2 : 1
  • 27.06.16      21 : 00 Nice
    Anglie Anglie Island Island
    1 : 2
  • Čtvrtfinále

  • 30.06.16      21 : 00 Marseille
    Polsko Polsko Portugalsko Portugalsko
    1 : 1
    na pen. 3 : 5
  • 01.07.16      21 : 00 Lille
    Wales Wales Belgie Belgie
    3 : 1
  • 02.07.16      21 : 00 Bordeaux
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 1
    na pen. 6 : 5
  • 03.07.16      21 : 00 Stade de France
    Francie Francie Island Island
    5 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.16      21 : 00 Lyon
    Portugalsko Portugalsko Wales Wales
    2 : 0
  • 07.07.16      21 : 00 Marseille
    Německo Německo Francie Francie
    0 : 2
  • Finále

  • 10.07.16      21 : 00 Stade de France
    Portugalsko Portugalsko Francie Francie
    1 : 0
    po prodloužení
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články