Hlavní obsah

Cesta na EURO? Trnitá! Ve správný čas jsme zabrali, hřeje kapitána Lvíčat

Po čtyřech letech se znovu konfrontují s nejlepšími týmy Evropy. V konkurenci nadupaných Chorvatů, nebezpečných Skotů i Řeků ovládli fotbaloví reprezentanti do 21 let kvalifikační skupinu a na konci března vyrazí do Slovinska na vysněný šampionát. Povedené tažení nakonec Lvíčatům vyneslo i třetí místo v Kolektivech roku.

Co stojí za úspěchem Lvíčat? Když teče do vod, všichni dokážou zabrat!Video: Sport.cz, BPA

 
Článek

„Cesta na Euro byla hodně trnitá a několikrát jsme narazili. Vždycky jsme se ale dokázali oklepat a ve správný čas zabrali," připomíná kapitán Matěj Chaluš náročné kvalifikační bitvy, v nichž vyválčili postup na závěrečný turnaj, kde od 24. do 30. března v Celje postupně vyzvou v atraktivní základní skupině Italy, domácí výběr a navrch obhájce zlata ze Španělska.

Mužstvo trenéra Karla Krejčího bylo přitom loni v říjnu po domácích plichtách s Řeky i Skoty pomalu na odpis. K následujícímu duelu cestovalo na horkou půdu sebevědomých Chorvatů s vědomím, že další klopýtnutí by utnulo reálné naděje na EURO. Ve Velike Gorici se ovšem odehrál jeden ze zlomových momentů kvalifikace. Češi proti favoritovi sehráli výtečnou partii, pomohly i posuny v sestavě se zařazením Ladislava Krejčího na stopera, Adama Hložka na hrot a Michala Sadílka na levý kraj obrany. Výsledkem byl senzační triumf 2:1.

Foto: FAČR

Lvíčata slaví velké vítězství v Chorvatsku.

„Tenhle zápas nás opravdu hodně nakopl. Prohrávali jsme, Martin Jedlička ke všemu v úvodu chytil Petaru Musovi tisíciprocentní šanci," vzpomíná liberecký stoper. Do další prekérní situace se pak mladíci dostali letos v říjnu, kdy padli ve Skotsku a zapsali první a zároveň poslední porážku ve skupině. Dostala je pod enormní tlak. Ze zbývajících klání proti domácí Litvě a Řecku museli bezpodmínečně urvat šest bodů. Povedlo se, a navíc s nulou vzadu!

„V důležitých zápasech jsme ukázali odolnost a týmovost," těšilo kouče Krejčího. Přitom vyzdvihl i skvělou partu, která nerada prohrává a s níž má dlouhodobější zkušenost. Většinu kluků poznal už ve dvacítce, kterou před dvěma lety vedl.

„Vypíchl bych, jak všichni pracují, jaký mají mezi sebou vztah. Dokážeme zabrat, když teče do bot, zabrat," přitakal Chaluš, jemuž se povedl husarský kousek. Na mistrovství Evropy se probil jako hráč s reprezentační sedmnáctkou, devatenáctkou i jednadvacítkou. Zkompletoval tím postupový hattrick, na který bude dlouho a hrdě vzpomínat.

Reklama