Hlavní obsah

Keller a Reyna budou počtvrté reprezentovat USA na MS

HARTFORD

Brankář Kasey Keller a záložník Claudio Reyna se stanou prvními Američany, kteří si zahrají na čtyřech fotbalových mistrovstvích světa. Oba se dostali do konečné třiadvacetičlenné nominace pro červnový šampionát v Německu, kterou jako první ze všech trenérů v úterý oznámil kouč amerického výběru Bruce Arena.

Článek

Trenér navíc zveřejnil třináctku náhradníků, kteří se mohou dostat do výběru v případě zranění některého z nominovaných před začátkem MS. Do něj Američané vstoupí 12. června zápasem s Českou republikou.

Do nominace se nevešel nejlepší hráč roku 2005 v zámořské MLS Taylor Twellman, místo něhož dostal v útoku přednost aktuálně nejlepší střelec ligy Brian Ching z Houstonu. Ten je v nominaci jedním z jedenácti hráčů z domácí soutěže, zbývajících dvanáct působí v Evropě. Tucet fotbalistů má zkušenosti z mistrovství světa, Frankie Hejduk, Brian McBride a Eddie Pope jedou už na třetí finálový turnaj.

"Jmenování této třiadvacítky je výsledkem dlouhého a obtížného procesu. Během 59 zápasů jsem pozoroval a hodnotil skupinu velmi talentovaných hráčů," uvedl na tiskové konferenci trenér Arena.

Oporami mají být Reyna, Keller, McBride a Donovan

Lídrem týmu by měl být dvaatřicetiletý Reyna, který je se 108 reprezentačními starty nejzkušenějším hráčem v sestavě. Záložník anglického Manchesteru City nedávno po zranění začal znovu hrát. V brance by měl být oporou Keller, jenž chytá v německé bundeslize za Borussii Mönchengladbach. V 91 zápasech za americkou reprezentaci udržel čtyřiačtyřicetkrát čisté konto.

V ofenzivní činnosti bude trenér Arena spoléhat především na Briana McBridea z anglického Fulhamu a záložníka Los Angeles Landona Donovana, jenž zkoušel štěstí i v bundesligovém Leverkusenu. "Landon je zkušený hráč. Je to jeho druhé mistrovství světa a očekáváme, že bude důležitou osobností v našem útoku," řekl Arena.

Čtvrtfinalisté posledního MS se za týden sejdou na tréninkovém kempu v americkém Cary a na konci května odehrají přípravné zápasy s Marokem, Venezuelou a Lotyšskem. Do Německa americký tým odjede 1. června a bude ubytován v Hamburku. Vedle českého týmu narazí v základní skupině E na Itálii a Ghanu.

Nominace USA:
Brankáři:
Marcus Hahnemann (Reading/Angl.), Tim Howard (Manchester United/Angl.), Kasey Keller (Mönchengladbach/Něm.).
Obránci:
Carlos Bocanegra (Fulham/Angl.), Steve Cherundolo (Hannover/Něm.), Jimmy Conrad (Kansas City), Cory Gibbs (Den Haag/Niz.), Frankie Hejduk (Columbus), Eddie Lewis (Leeds/Angl.), Oguchi Onyewu (Lutych/Belg.), Eddie Pope (Salt Lake).
Záložníci:
DaMarcus Beasley (Eindhoven/Niz.), Bobby Convey (Reading/Angl.), Clint Dempsey (New England), Landon Donovan (Los Angeles), Pablo Mastroeni (Colorado), John O'Brien (Chivas), Ben Olsen (D.C. United), Claudio Reyna (Manchester City/Angl.).
Útočníci:
Brian Ching (Houston), Eddie Johnson, Josh Wolff (oba Kansas), Brian McBride (Fulham/Angl.).

Reklama

Související témata: