Hlavní obsah

Jarolím: Z Brazílie nemusíme mít přehnaný respekt

David Jarolím je jedním z hráčů Brücknerova výběru, jehož nominace na fotbalové mistrovství světa do Německa je malým překvapením. Opora bundesligového Hamburku, se kterým jen těsně nepostoupil přímo do Ligy mistrů, se bude v přípravě snažit dostat prostor a doufá, že si na šampionátu zahraje. Jeho vysněným soupeřem jsou Brazilci, se kterými by se ale nerad utkal již v osmifinále.

Článek

Jak moc jste byl překvapen vaší nominací na mistrovství světa?

Nemůžu říct, že jsem s tím počítal. Patřil jsem mezi hráče, kteří to jisté neměli, ale doufal jsem v to. Myslím si, že jsem měl u trenéra Brücknera docela dobré karty a určitě jsem byl šťastný, když jsem se o své nominaci dozvěděl.

Troufáte si odhadnout, jakou šanci na mistrovství světa dostanete a s čím by jste byl vy osobně spokojen co se týče času stráveného na hřišti?

Byl bych rád, kdybych se na hřiště dostal, ale kolik prostoru dostanu si odhadnout netroufám. Příprava bude ještě dlouhá a odehrajeme několik přípravných zápasů, ve kterých doufám dostanu šanci se ukázat. Rád bych jí využil.

Víte už na jaký post a případně ve kterých fázích hry s vámi trenér Brückner počítá?

Ještě ne, to je asi předčasné. Ale myslím si, že už o tom trenér přehled má, proto udělal nominaci takovou, jaká je. Kdybych se mu nehodil, tak by mě určitě nebral a já doufám, že mě využije.

Koho považujete v naší skupině na největší favority na postup do osmifinále? Jaké jsou podle vás ambice českého týmu?

První úkol je postoupit ze skupiny, ale už to bude hodně těžké. Jsme favorité na postup, ale Ameriku ani Ghanu nemůžeme podcenit. Amerika už dokázala svojí sílu před čtyřmi lety v Japonsku a Koreji, ale fotbalově jsme vyspělejší a přehrát bychom je měli, pokud chceme postoupit.

Jaký celkový výsledek na šampionátu by jste považoval za úspěch?

Obrovským úspěchem by bylo pro mě čtvrtfinále.

Máte vysněného soupeře, proti kterému by jste si chtěl na mistrovství světa zahrát?

Asi každý by si chtěl zahrát proti Brazílii v čele z Ronaldinhem, což nám případně v osmifinále reálně hrozí. Mají fantastický tým, ale my máme také spoustu skvělých hráčů, takže pokud se s nimi střetneme, není důvod mít přehnaný respekt a nepokusit se vyhrát. I když ... už v osmifinále by to být nemuselo.

Sledoval jste závěr české ligy a boj vašeho otce a bratra se Slavií o Ligu mistrů? Dával jste jim šance na zisk druhého místa?

Těch šancí jsem jim moc nedával, zvláště když se objevily spekulace, že i pro Liberec by bylo z hlediska nasazení lepší, když s ním půjde do Ligy mistrů společně Boleslav.

Liberec ale utkání neodevzdal, tak jako Sparta Plzni, spíše rozhodly sporné penalty...

Přímo jsem u toho nebyl, takže můžu hodnotit jen podle toho, co jsem slyšel. Napovídalo se toho hodně a to, co se stalo, určitě normální není. Je vidět, že od vypuknutí korupční aféry se toho u nás moc nezměnilo.

Už vašeho otce Karla Jarolíma, trenéra Slavie, přešel smutek?

Zklamání jsou s bratrem Lukášem pořád, ale tuší, že už se na tom nic nezmění. Ještě čekají, jestli se to teď nějak nevyšetří, ale moc v to nedoufají. Na druhou stranu si říkají, že jim stačil bod a mohli si to uhrát sami.

Reklama