Hlavní obsah

Generálka fotbalistům vyšla, šampionát může začít

Tomáš FlieglSport.cz

Česká fotbalová reprezentace má za sebou vydařenou generálku na nadcházející mistrovství světa v Německu. V sobotu v Praze Češi porazili Trinidad a Tobago 3:0 a po kvalitním výkonu se mohou těšit na start šampionátu. Ten zahájí soubojem proti USA 12. června. Výhru dvěma góly zařídil Jan Koller, trefil se i Pavel Nedvěd.

Článek

Domácí, kteří postrádali zraněné Rosického s Galáskem, na svého soupeře vlétli hned po úvodním hvizdu švédského rozhodčího Johannessona. Ve 3. minutě zabojoval Nedvěd a po dloubáčku Kollera musel z brankové čáry vyhlavičkovat obránce Andrews. Český celek důsledně napadal a hosté se k brance Petra Čecha dostali až po šesti minutách hry. V sedmé minutě se oproti předpokladům slušně zaplněná Letná poprvé radovala. Poborský zachoval klid, po narážečce s Nedvědem ještě nad padajícím gólmanem Jackem našel před prázdnou brankou Jana Kollera, který bez problémů otevřel skóre.

Vyrovnat mohl v 15. minutě Stern John, který se obtočil kolem Ujfalušiho. Gólman Petr Čech ale parádně zmenšil úhel a hostující útočník jej ve stoprocentní šanci nastřelil. To byla ale jediná akce Trinidadu za celý poločas, jinak se gólman Chelsea nudil.

Zvýšit mohl Plašil po přistrčení Kollera. Brankář Jack se ale vytáhl a střelu záložníka Monaka vyrazil. Češi svého soupeře trpělivě svírali a byli odměněni ve 22. minutě. Po další kombinační akci Pavel Nedvěd technickou střelou zvýšil na dvoubrankový rozdíl. Míč mu přihrával střelec prvního gólu Koller.

Poborského pasy zásobovaly ofenzívu

Ke konci poločasu tempo opadlo a diváci na tribunách si krátili dlouhou chvíli mexickými vlnami. Pak ale ve 41. minutě Nedvěd nadýchaným obloučkem našel naběhlého Poborského. A další milimetrový centr českobudějovického záložníka našel před prázdnou brankou Kollera a historicky nejlepší reprezentační kanonýr přidal svůj druhý gól v utkání.

Skvěl hrál kapitán Nedvěd, který doslova létal po celém hřišti, odebíral soupeři míče a navíc skvělými pasy zásoboval českou ofenzívu. V závěru poločasu to ale už přehnal, když místo střely volil zbytečný pas do prostoru, kde žádný domácí hráč neoperoval.

Střídání nabořila souhru

Trenér Brückner po přestávce poslal do hry místo Baroše Sionka, ale více pomohlo poločasové střídání soupeři. Hráči Trinidadu zlepšili kombinaci a dokázali oproti první půli udržet chvíli míč na svých kopačkách. Po hodině hry navíc přišla do hry další trojice českých hráčů a to se na souhře domácích projevilo.

Po chvilkovém útlumu se ale ofenzivní hra domácích znovu zlepšila, Sionkovu střelu po přiťuknutí Rozehnala zblokovala obrana, vzápětí stoper Paříže střílel nebezpečně sám. Gól už ale nepadl, Češi se s domácími příznivci rozloučili výhrou 3:0 po dobrém výkonu. Česká republika tak vyhrála všechny tři oficiální přípravné zápasy a může se těšit na start šampionátu.

Česká republika - Trinidad a Tobago 3:0 (3:0)
Branky: 6. a 40. Koller, 22. Nedvěd. Rozhodčí: Johannesson - Larsson, Klasenius (všichni Švéd.). ŽK: Charles, Gray. Diváci: 15 910.
Česká republika: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski (79. Mareš) - Poborský (61. Štajner), Polák (61. Heinz), Nedvěd (82. Jiránek), Plašil - Koller (61. Lokvenc), Baroš (46. Sionko). Trenér: Brückner.
Trinidad a Tobago: Jack - Gray, Andrews, Lawrence, A. John (46. Whitley) - Edwards (69. Jones), Birchall (46. Charles), Yorke, Theorbald (77. Wolfe) - S. John, Samuel. Trenér: Beenhakker.

Reklama