Hlavní obsah

Poláci zase nedali na úvod MS gól a podlehli Ekvádoru

GELSENKIRCHEN

Fotbalisté Polska v pátek ve svém zahajovacím zápase na světovém šampionátu v Německu opět propadli. Prodloužili černou sérii, během níž už 32 let čekají v prvních zápasech na světových mistrovstvích na vstřelený gól, a podlehli jihoamerickým soupeřům z Ekvádoru 0:2.

Článek

Vítězové naopak navázali na svůj dosud jediný úspěch na MS, který zaznamenali ve svém posledním souboji ve skupině před čtyřmi lety proti Chorvatsku. Soupeři zároveň oplatili loňskou porážku 0:3, jejich dnešní triumf má však ve skupině s domácí reprezentací a Kostarikou nesrovnatelně větší cenu.

Evropský tým byl sice od začátku aktivnější, ale jeho střelci brankáře Moru s výjimkou závěrečné desetiminutovky prakticky neprověřili. Po čtvrthodině Krzynówek z dvaceti metrů poslal trestný kop vysoko nad, na druhé straně se nejlepší střelec Jihoameričanů Delgado zase prakticky nedostal k míči, když mu chyběla podpora z druhé vlny. Svěřenci trenéra Suáreze ale trpělivě čekali na svou šanci a dočkali se poměrně rychle.

Ve 23. minutě ještě Carlos Tenorio nedosáhl na rozehraný trestný kop, ale z další standardní situace již udeřilo: dlouhý aut prodloužil hlavou Delgado a jeden z mála legionářů Carlos Tenorio hrající v Kataru svým šestým reprezentačním gólem otevřel skóre.

O šest minut později stál na konci téměř stejné situace Delgado, ale tentokrát přestřelil. Evropský celek po inkasované brance znervózněl a hrál nepřesně. Hráči Ekvádoru sice tolik dopředu nepospíchali a zatímco obranu držel ve vzdušných soubojích skvělý Espinoza, každá jejich útočná akce byla nebezpečná. Důkazem toho byla i tvrdá střela dvacetiletého Valencii z dvaceti metrů, s níž si však Boruc poradil.

V hledišti měli Poláci jasnou převahu, podstatně více času měli i míč na svých kopačkách na hřišti, ale všechny jejich akce končily na obraně Ekvádoru, která připomínala dobře spletenou síť. Mohlo ji narušit až dvacet minut před koncem vynucené střídání zraněného kapitána Hurtada, který hrál již 131 mezistátní zápas, ale střídající Guagua jej zastoupil spolehlivě.

Poláci za celý zápas nenašli klíč k překonání soupeřovy obrany, ale mohli si za to především sami. Ekvádorce vůbec nedokázali zatlačit před jejich branku a za 80 minut hry nevyslali ani jednu přímou střelu na branku Mory.

Naopak v 81. minutě zaspala polská obrana a před gólmanem se zjevila dvojice jihoamerických hráčů. Střídající Kavides se neukvapil a posunul míč na Delgada, který ve svém 69. reprezentačním zápase vstřelil třicátý gól a pojistil nečekaný tříbodový zisk. Nic na tom nezměnily ani dvě nastřelené tyče z kopaček Jeleně a Brožka v poslední desetiminutovce.

Polsko - Ekvádor 0:2 (0:1)
Branky: 24. C. Tenorio, 81. Delgado. Rozhodčí: Kamikawa (Jap.). ŽK: Smolarek - Hurtado, Mendéz. Diváci: 48.500.
Polsko: Boruc - Baszczynski, Jop, Bak, Žewlakow - Radomski, Sobolewski (68. Jeleň), Krzynówek (77. Kosowski) - Szymkowiak - Smolarek, Žurawski (84. Brožek). Trenér: Janas.
Ekvádor: Mora - De la Cruz, Hurtado (69. Guagua), Espinoza, Reasco - Mendéz, Castillo, E. Tenorio, Valencia - C. Tenorio (65. Kavides), Delgado (83. Urrutia). Trenér: Suárez.

Reklama

Související témata: