Hlavní obsah

Trenér fotbalistů Toga rezignoval ještě před prvním zápasem

FRANKFURT N. MOHANEM

Fotbalisté Toga mají tři dny před svým prvním zápasem na MS nového trenéra. Němec Otto Pfister v pátek v noci opustil výpravu i se svým asistentem Pietem Hambergem a mužstva se ujal dosavadní druhý asistent Kodjovi Mawuena. Pfister v rozhovoru s německými novináři prohlásil, že důvodem rezignace je nevyřešený spor o odměny pro mužstvo za mistrovství světa.

Článek

Reprezentanti africké země kvůli sporu bojkotovali v posledních dnech tréninky.

"Nevidím v této chvíli žádnou šanci, že bych v úterý vedl mužstvo z lavičky proti Koreji, mé rozhodnutí je nezvratné" řekl osmašedesátiletý Pfister. "Hráči nepřišli na tři tréninky, za takových podmínek se nedá profesionálně pracovat. Okamžitě jsem složil funkci, přestože se mi rozplynul životní sen," uvedl v rozhovoru s agenturou SID.

Prezident národního svazu Rock Gnassingbe řekl, že se obě strany neshodly při páteční schůzce trenéra se svazovým vedením. "Kolem druhé hodiny se sebral a řekl, že je konec," uvedl Gnassingbe.

Fotbalisté Toga jsou na mistrovství světa vůbec poprvé a experti jim ve skupině G nedávají velké šance. Odchod trenéra tři dny před úvodním utkáním s Koreou jejich vyhlídky ještě zhoršil, hráči se však podle agentury DPA chtějí zasadit o jeho návrat k mužstvu. "Někteří se chtějí po tréninku vydat za ním do Švýcarska a přemluvit ho," uvedl manažer reprezentace Bachirou Salou.

Mužstvo zatím provizorně převzal zbývající asistent Mawuena. "Už také vedl dopolední trénink," uvedl mluvčí týmu Messan Attolou.

Druhý nejhůře placený kouč

Vedení výpravy ještě předtím údajně požádalo o pomoc premiéra Toga Edema Kodja, zřejmě s nadějí, že se peníze pro tým přece jen najdou. "Je to škoda, protože Pfister a Togo, to fungovalo skvěle. Ale pro trenéra to už byla neúnosná situace," řekl Kickeru lékař výpravy a Pfisterův krajan Joachim Schubert, který o koučově rezignaci informoval v noci na dnešek média v Německu.

Pfister byl na světovém šampionátu podle neoficiálních informací druhým nejhůře placeným trenérem s ročním platem 120 tisíc eur, což je asi 3,3 miliónu korun. Za ním je už jen Ukrajinec Blochin, který jako trenér nepobírá žádný plat, protože je zároveň poslancem parlamentu.

S finančními podmínkami jsou nespokojeni i hráči. Podle agentury Reuters požadují 120 tisíc eur pro každého za účast na šampionátu, dalších 30 tisíc za každé vítězství a polovinu za remízu. Představitelé fotbalové federace tvrdí, že tyto částky jsou nad jejich možnosti. Navíc se proslýchá, že svaz hráčům i trenérovi dluží ještě za kvalifikaci. "Šest týdnů jsem se usilovně snažil spor mezi hráči urovnat. Svazu jsem řekl, aby prémie upravil. Nic se ale nestalo," řekl Pfister, ale odmítl konkretizovat, jaké požadavky hráči mají.

Problémy s penězi nejsou v týmu této západoafrické země ničím novým. Před lednovým mistrovstvím Afriky hráči dokonce stávkovali a není vyloučeno, že k podobnému kroku sáhnou i v Německu. "Otto Pfister řekl, že se mužstvo za této situace nemůže dostatečně koncentrovat na turnaj. Ale nemyslím si, že by kvůli tomu nehráli," řekl Schubert agentuře SID.

Pfister mužstvo převzal teprve letos v lednu, kdy po mistrovství Afriky nahradil Nigerijce Stephena Keshiho. Sám je fotbalovým světoběžníkem a ve své kariéře vedl devět různých zemí. O účast na mistrovství světa už jednou těsně přišel. V roce 1998 přivedl na světový šampionát fotbalisty Saúdské Arábie, ale po sporech s šejky mužstvo opustil. Páteční rezignací se připravil o možnost vést po mnoha letech mužstvo ve svém rodném městě. Tožané totiž budou hrát svůj poslední zápas ve skupině s Francií v Kolíně nad Rýnem, kde se Pfister narodil.

Reklama