Hlavní obsah

Senzace: Trinidad uhrál v deseti remízu se Švédskem

DORTMUND

Fotbalisté Trinidadu a Tobaga vstoupili do dějin mistrovství světa senzační bezbrankovou remízou se Švédskem. Ve svém premiérovém zápase na vrcholné akci dokázali v sobotu především díky skvělému brankáři Hislopovi udržet obávané švédské kanonýry na uzdě, přestože hráli druhou polovinu utkání bez vyloučeného obránce Averyho Johna v deseti.

Článek

V utkání v Dortmundu dominovali Švédové, ale proti urostlým zadákům Trinidadu, kteří místy bránili spíš ve stylu amerického než klasického fotbalu, se nemohli prosadit. Vzduchem to kvůli výškové převaze soupeře nešlo a po zemi svištěly ostré skluzy atletů z Karibiku. Jejich kouč musel na poslední chvíli udělat změnu v sestavě, protože brankář Jack se zranil při rozcvičování, a tak mezi tyče musel sice známější, ale už sedmatřicetiletý Hislop.

O zraněné brankáře není na šampionátu nouze a i Švédové postavili do branky náhradníka, protože Isaksson není po otřesu mozku ještě fit. Jeho místo zaujal nejméně zkušený švédský gólman na šampionátu Shaaban, který debutoval teprve před dvěma týdny jedním odchytaným poločasem proti Finsku. Za celý zápas ho opatrně hrající Trinidad donutil k vážnému zákroku jen jednou, zato Hislop se zapotil.

Aktivita favorita ve žlutých dresech se totiž stupňovala. Během úvodních dvaceti minut zahrávali Švédové čtyři rohy, ale k přímému ohrožení se dostali až později. Larsson nejdřív mířil hlavou těsně nad, Wilhelmssonovu ránu pod břevno pak zlikvidoval výborný Hislop stejně jako Ibrahimovicovu střelu z otočky.

John dostal první červenou kartu na MS

Švédům ubyla v dobývání trinidadské branky jedna překážka hned po pár vteřinách druhého poločasu. Avery John se dopustil na Wilhelmssona druhého ostrého faulu a singapurský rozhodčí Maidin vytáhl první červenou kartu na šampionátu. Jenže i v deseti Johnovi spoluhráči mohutnému tlaku odolali.

Ještě pevněji se uzamkli před vlastní brankou a když už se soupeř dostal za jejich obranu, byli útočníci Hislopovi příliš blízko na to, aby jej překonali. Ostřílený gólman z anglické ligy a bývalý konkurent Pavla Srníčka v Newcastlu uspěl v přímém souboji proti Ibrahimovicovi i střídajícímu Allbäckovi. Trinidaďané pak málem zčistajasna udeřili, když náhradník Glen vystřelil z dobrých 30 metrů a jeho oblouček se snesl na břevno.

Kouč Lagerbäck v závěru poslal na hřiště čtvrtého útočníka a gól visel na vlásku. Larsson posunul míč mezi obránce Allbäckovi, ale Hislop šanci zmařil rychlým vyběhnutím. Trinidad tak mohl začít oslavovat.

Zato Švédové jako by si všechny ostré náboje vystříleli v kvalifikaci. V ní v deseti zápasech nasázeli třicet branek, ale od té doby se v sedmi duelech prosadili jen čtyřikrát. A to hráli jen se dvěma účastníky šampionátu, kteří navíc patří v Německu k outsiderům. Po pátečních brankových hodech tak dnes měli střelci na šampionátu půst.

Trinidad a Tobago - Švédsko 0:0
Rozhodčí: Maidin (Sing.) - Permpanich (Thaj.), Kulúm (SAE). ŽK: A. John, Yorke - Larsson. ČK: 46. A. John (Trin.). Diváci: 62.959.
Trinidad: Hislop - Lawrence, Sancho, A. John, Gray - Birchall, Edwards, Yorke, Theobald (67. Whitley) - Samuel (53. Glen) - S. John. Trenér: Beenhakker.
Švédsko: Shaaban - Alexandersson, Mellberg, Lucic, Edman - Wilhelmsson (79. Jonson), Linderoth (79. Källström), A. Svensson (62. Allbäck), Ljungberg - Ibrahimovic, Larsson. Trenér: Lagerbäck.

Reklama

Související témata: