Hlavní obsah

FOTBAL ON-LINE: Česko vs. USA

GELSENKIRCHEN

Šestnáct let čekal český fotbal na chvíli, než jeho národní tým vstoupí do boje o Světový pohár. Návaznost na poslední start československé reprezentace bude symbolická, protože stejně jako v roce 1990 zahájí své vystoupení fotbalisté proti USA. A protože Američané už dávno nepatří mezi outsidery šampionátu, bude současně první zápas na mistrovství světa pro Brücknerův tým klíčový.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Trénink české fotbalové reprezentace ve Westerburgu.

Článek

Český fotbal sice na největším fotbalovém festivalu zatím chyběl, ale do Německa přijel s nálepkou jednoho z možných favoritů, nejméně na postup mezi posledních šestnáct týmů. Trenér Karel Brückner i jeho svěřenci však zatím tuto roli odmítají. "Takových týmů je zde celá řada. Naším cílem je postup ze základní skupiny, pak se uvidí," prohlásil ještě před odjezdem do Německa český kouč a ze svého tvrzení zatím neustoupil.

Jak moc je pro český fotbal důležitý vstupní zápas, dokazuje nejen tehdejší vysoká výhra 5:1 nad USA, ale třeba i vývoj posledního Eura, kde dokázal zvrátit vývoj úvodního duelu proti Lotyšsku ve svůj prospěch. "Pokud vyhrajeme první zápas, můžeme se odrazit k výborným výsledkům. Na zápase s Američany nám hodně záleží," svěřil se Tomáš Rosický, když odhadoval šance svého mužstva.

Právě nová opora Arsenalu by měla být hlavní hybnou silou českého mužstva, jehož osu tvoří dále brankář Čech, záložník Nedvěd a útočník Koller. Hned na úvod turnaje se ale bude muset tým vyrovnat se ztrátou dvou opor, které stály za posledními úspěchy. Šmicer svůj boj se zraněnou nohou vzdal ještě před odjezdem týmu do Německa, zatímco Barošovo chodidlo stále ještě zlobí.

V české sestavě pro úvodní zápas mistrovství světa proto nahradil zraněného Milana Baroše záložník Jaroslav Plašil. Vedení týmu to oznámilo ČTK prostřednictvím mluvčího výpravy Lukáše Tučka.

Základní sestava České republiky: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický, Galásek, Nedvěd, Plašil - Koller.

Reklama

Související témata: