Hlavní obsah

Experti: České šance zničil rychle inkasovaný gól

PRAHA

Rychle inkasovaný gól byl hlavní a klíčový moment sobotního duelu českých fotbalistů s Ghanou na světovém šampionátu. Zaskočený celek ČR na něj podle oslovených expertů nedokázal zareagovat. Naopak Češi umožňovali nadále soupeři útočit do otevřené obrany, což rychlým a technicky vyspělým Afričanům vyhovovalo.

Článek

Trenér Mostu Zdeněk Ščasný řekl, že zápas zcela jednoznačně ovlivnila rychlá branka. "Stejně jako v našem zápase s USA. Bohužel, tentokrát to bylo na opačně straně," řekl ČTK. Na druhou stranu se ale domnívá, že ČR je tým, který by se měl umět vypořádat s gólem ze druhé minuty zápasu. V sobotu ale bylo české mužstvo jasně horší.

Ščasný: Lokvenc Kollera v žádném případě nenahradí

"Ghana hrála lépe, možná jsme střetnutí podcenili, nenastoupili zkoncentrovaní, nehráli ani trochu tak jako proti Američanům," zdůraznil mostecký kouč. Absence Jana Kollera prý byla výraznější, než si představoval. "Chyběl strašně moc, ale velká mužstva by neměla rozhodit absence jednoho hráče. Lokvenc jej v žádném případě nenahradil," všiml si Ščasný.  Mužstvu podle něj v sobotu chyběl rychlý přechod do útoku, přesto prý cítil jeho vnitřní sílu.

"Nedařilo se obraně, hráči ve středu pole měli možnosti přesně přihrávat, ale nevyužili toho, doplatili jsme zkrátka na hru celého mužstva," dodal Ščasný. "Naše mužstvo vždy zdobilo srdíčko, soudržnost a bojovnost. Doufám, že stejně jako hokejisté se hráči dají dohromady, probudí se a s Itálií vyhrají. Italové ani proti devíti hráčům USA nedokázali nic vymyslet a my jsme schopni porazit kohokoliv, ale musíme mít svůj den a hrát na doraz."

Kadlec: Nevinil bych z chyb pouze zadáky

Bývalý reprezentanta Miroslav Kadlec řekl, že rychlý gól naboural předem stanovenou taktiku, která vycházela z jistoty v obraně. "Museli jsme začít hrát útočně, což vyhovovalo soupeři. Ghana tuto možno hojně využívala, měla mnohem více šancí a můžeme děkovat jen skvělému výkonu brankáře Čecha, že porážka nebyla větší," uvedl kapitán vicemistrů Evropy z roku 1996.

Slabinou českého týmu byla prý hlavně hra v defenzivě. "Nevinil bych ale z chyb pouze zadáky. Chyběla nám větší kompaktnost obrany a středové řady," řekl Kadlec. Obranu hbití fotbalisté Ghany často přehrávali tím, že využívali akce dva na jednoho a tři na dva. "Určitě se na výkonu projevila i nabouraná psychika po obdržené brance," pokračoval Kadlec s tím, že v závěru bez vyloučeného Ujfalušiho už tým musel hrát vabank.

Lička: Ghana přesvědčila o svých kvalitách

Obě dosavadní představení české reprezentace se podle trenéra Wernera Ličky lišila jako den a noc. Zatímco Američany vyškolili Češi z taktiky i efektivity, proti Ghaně tvrdě narazili. "Soupeř nás měl dokonale prostudované. Ještě do poločasu jsem věřil, že utkání můžeme otočit, ale ve druhé půlce soupeř dával stále víc a víc najevo, že je lepší. Posledních dvacet minut už z naší strany bylo velice špatných a přál jsem si, ať zápas co nejdřív skončí, protože i skóre bude hrát velkou roli," prohlásil Lička.

Rychlá vedoucí branka Afričanů prý zvýraznila problémy celku ČR. "Vzadu jsme měli obrovské potíže. Na obráncích byl patrný respekt z rychlých útočníků Ghany, před kterými příliš brzy couvali. Přesto si myslím, že první poločas jsme měli hru dobře zorganizovanou," tvrdil Lička. Druhá půle už týmu ale vůbec nevyšla.

Lička pro to měl své vysvětlení. "Změny moc nepomohly, a proto jsme už začali odcházet i fyzicky. Posledním hřebíčkem bylo vyloučení Ujfalušiho, pak už to bylo špatné. Ghana dokonale přesvědčila o svých fotbalových kvalitách. Ještěže to dopadlo tak, jak to dopadlo. Skóre může být ještě hodně důležité," připomenul Lička a dodal, že všechny čtyři zápasy ve skupině ukázaly, jak silná společnost se v ní sešla. "Když postoupíme, bude to obrovský úspěch. Bohužel absence obou útočníků Baroše a Kollera je citelná. Stojí na nich hlavně přechod do útoku, ale já stále věřím, že postup uhrajeme," dodal Lička.

Reklama

Související témata: