Hlavní obsah

Brückner: Proti Itálii to bude další baráž

Hořkou pilulku musel v sobotu strávit trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner. Jeho svěřence zaskočil čtyřnásobný mistr Afriky z Ghany, který favorizovaný český celek porazil 2:0. A to mohlo být skóre ještě výraznější, nebýt skvělého brankáře Petra Čecha. V závěrečném utkání skupiny s Itálií tak musejí Češi uspět. "Bude to taková další baráž," řekl v neděli novinářům Brückner.

Foto: čtk

Karel Brückner na tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Byla to nejhorší porážka během vašeho působení u reprezentace?

To takhle nelze hodnotit. V posledních minutách jsme hráli vabank, snažili jsme se vstřelit gól. Musím ale přiznat, že soupeř nás předčil v mnoha činnostech.

Zlomil se zápas už po rychlém gólu Gyana?

Čárou přes rozpočet nebyl první gól. Pořád zbývalo 88 minut na vyrovnání. Definitivně na lopatky nás položilo vyloučení. Pak už to nešlo.

Byli hráči koncentrovaní od první minuty?

V úvodu bylo více chyb, je potřeba se soustředit od začátku. Přitom den před zápasem bylo všechno v pořádku, hráči se soustředili. Mě samého to trošku zaskočilo, že chování bylo pak takové.

Kdy jste přestal přemýšlet o vyrovnání a začal sledovat skóre s ohledem na další vývoj?

Okamžitě po druhé brance Ghany.

Jak těžké je po rychlém gólu z lavičky změnit taktiku?

Nemáme připravený jeden základní rys v taktickém rejstříku. Nejde čekat, že dáme rychle gól a pak budeme zlobit soupeře ze zatažené obrany. My jsme ale nestačili v poli, pak jsme museli přistoupit k dlouhým balónům. Na to ale soupeř dobře reagoval a pak jsme museli jít do rizika. S jedním hráčem méně je to ještě horší. Ale přesto jsme měli šanci na vyrovnání.

V čem Ghana český tým nejvíce předčila?

Především v rychlosti a v herních činnostech s míčem. A tentokrát i dokonalou obranou. Od páté minuty jsme si už vytvořili minimum brankových příležitostí.

Problémy s rychlým soupeřem měla záloha, veterány Galáska s Poborským jste střídal, Nedvěd měl v závěru křeče. Budou stíhat proti Itálii?

Zápas jsme museli odehrát jinak než Italové, kteří stáli před šestnáctkou. Já se obdivuju starším hráčům, že to ještě takhle zvládli. V deseti lidech dostat místy Ghanu pod tlak, opravdu klobouk dolů.

Na hrotu se nedařilo Lokvencovi, přesto jste do hry jiného útočníka neposlal. Proč?

Museli jsme tak hrát. Protože jsme se nemohli dostat kombinací přes výbornou hru soupeře uprostřed hřiště. Tak jsme si museli pomoct dlouhými míči. Už nebyl prostor pro vystřídání, dolů museli jít vyčerpaní hráči. Navíc jsme mohli zahrozit při standardní situaci.

Před utkáním s Itálií jste v těžké situaci. Proti favoritovi skupiny musíte bodovat. Za jistých okolností může stačit remíza, ale na to se nedá spoléhat... Na co budete nejvíce spoléhat?

Byli jsme takhle zkoušeni už víckrát. Ve Finsku, v baráži... Pořád je to naše kvalitní středová formace, které věřím.

Reklama