Hlavní obsah

Rosický: Nepřijeli jsme na MS odehrát jen skupinu

Záložník Tomáš Rosický bude jednou z nejobávanějších zbraní české fotbalové reprezentace v boji o postup ze základní skupiny E mistrovství světa v Německu. V něm se ve čtvrtek utkají čeští hráči s obávanou Itálii a prohra by znamenala velké zklamání v podobě nepostupu do osmifinále. A právě čerstvé posile londýnského Arsenalu budou Italové věnovat velkou pozornost ve snaze eliminovat útočné snažení českého tým.

Článek

Jak byste s odstupem hodnotil výkon českého týmu v sobotním utkání? Vlastně jen vy jste dokázal Ghaňanům konkurovat rychlostí...

Neřekl bych, že jen já. My jsme ten gól také mohli dát. Příležitostí na to bylo dost. Sám jsem měl dvě.

Jste si jistý, že všichni hráli proti Ghaně naplno?

O tom vůbec nepochybujte! Když takového borce, jako je Pavel Nedvěd vezmou po pětasedmdesáti minutách křeče, pak je to důkaz, že zápas odjezdil naplno. U něj jsem něco takového nikdy neviděl. Nechali jsme na trávníku úplně všechno. Hrát s takovým soupeřem celý zápas nahoru dolů, protože se to pro nás špatně vyvíjí, je opravdu nesmírně těžké.

Necítil jste se na hřišti trochu ztracený?

Vůbec ne, snažil jsem se procházet do jejich obrany. Několikrát se nám to podařilo. Později už si na mne dávali pozor, zastavovali mě brzy, hodně faulovali. Přesto jsme se dostali i my do šancí, já sám měl dvě. Jednou mi to obránce vykopl z branky, podruhé jsem dobře netrefil balón, který mi naservíroval Karel Poborský. Proti Američanům jsme byli hodně produktivní, proti Ghaně se to prostě nepovedlo. To se stává.

Cítíte ještě kopance od hráčů Ghany?

Šli do mne hodně tvrdě. Myslím si, že jen za fauly na mne mohl sudí rozdat víc žlutých karet.

Jak se podle vás nyní bude skupina vyvíjet?

O postup se bude hrát do poslední minuty obou čtvrtečních utkání. Američany jsme porazili zdánlivě lehce a oni byli v sobotu Italům víc než vyrovnaným soupeřem. Opravdu to bude moc zajímavé.

Věříte, že dokážete ještě postoupit?

Pořád to máme ve svých rukou, venku ještě nejsme. Nepřijeli jsme sem odehrát jen skupinu. Prohra s Ghanou nám sice zkomplikovala situaci, ale dostali jsme se už z jiných složitostí. Musíme se o postup poprat v zápase s Itálií.

Přemýšlíte i o variantě, co by se stalo, kdybyste ve čtvrtek s Itálií prohráli a museli jet předčasně domů?

Vůbec ne! To není na místě, takhle kalkulovat, to bychom ten zápas ani nemuseli hrát. Vypadnout může kdokoli z naší skupiny. Půjdeme do toho s cílem vyhrát.

Nesrazila vás ta porážka na dno?

Ne, i když strašně mrzí. S Ghanou by i remíza byla v tuto chvíli nesmírně cenná. Dokážeme se z toho oklepat. Už cestou ze zápasu bylo cítit, že jsme odhodláni vyhrát poslední zápas.

Těšíte se na zápas s Itálií?

Už teď a strašně moc.

Budou ale chybět další klíčoví hráči...

To není nic nového. S tím se potýkáme od začátku květnového srazu. Není tu Vláďa Šmicer, marodí Milan Baroš i Honza Koller a teď jsou mimo vykartovaní Tomáš Ujfaluši a Vráťa Lokvenc. Ztrát přibývá, ale to se na takových turnajích stává. Musíme je umět nahradit. Dokázali jsme ztráty zacelit v kvalifikaci a baráži, musíme to zvládnout i teď.

Máte raději hru na dva útočníky nebo na jednoho?

Spoustu utkání jsme vyhráli s jedním útočníkem a jiné zápasy se dvěma. V tom to není.

Co už víte o hře Italů?

Hrají stále svůj fotbal, ale jsou zranitelní. Určitě nás ale do mnoha šancí nepustí. Bude třeba vytěžit z minima maximum a proměnit všechno, co se naskytne. Vidím to ale na dvě tři šance.

Oni si na vás určitě dají velký pozor...

S tím počítám. Na pozornost soupeře jsem zvyklý.

Ghana bude hrát utkání s USA souběžně. Budete mít nějaké informace o průběhu nebo se budete snažit ten druhý zápas úplně vypustit z hlavy?

Úplně vypustit z hlavy to nejde. Určitě budeme mít informace a podle nich se může i vyvíjet naše taktika.

Reklama