Hlavní obsah

Šéf FIFA: Žlutou kartu měl dostat i sudí Ivanov

BERLÍN

Málo vídané karetní představení předvedl na světovém šampionátu v Německu při nedělním osmifinálovém utkání mezi Portugalskem a Nizozemskem sudí Valentin Ivanov. Ruský arbitr rozdal celkem šestnáct žlutých karet, čtyři hráči pak museli předčasně do sprch. Na hlavu rozhodčího se poté snesla kritika nejen od zúčastněných, ale i od šéfa FIFA Seppa Blattera.

Článek

"Mám pocit, že v tomhle utkání nebyl rozhodčí na stejné úrovni jako ostatní účastníci, tedy hráči. Žlutou kartu měl dostat spíš on," řekl šéf světového fotbalu Blatter bezprostředně po zápase portugalské televizní stanici SIC.

Ivanov nejenže jako první rozhodčí v historii světových šampionátů ukázal čtyři červené karty v jednom zápase, navíc přispěl k překonání celkového rekordu. Dvanáct utkání před koncem MS již sudí vyloučili 23 hráčů, což se dosud na žádném předchozím turnaji nestalo. Čeští fotbalisté k této bilanci přispěli dvěma červenými kartami, které dostali Tomáš Ujfaluši a Jan Polák.

Vicemistři Evropy z Portugalska sice přes Nizozemce postoupili do čtvrtfinále, na Ivanovův přísný metr ale doplatili vyloučením klíčových hráčů Deka a Costinhy, kteří tak nebudou moci proti Anglii nastoupit. "Byl to zápas plný emocí, na konci to bylo mimořádné drama a obrovská show. Škoda jen špatných zásahů rozhodčího, ale také nedostatku fair play u některých hráčů," poznamenal Blatter.

Nejvěrnější fanoušek nesouhlasil s kritikou

Pětačtyřicetiletý Ivanov se snažil získat kontrolu nad zápasem již v úvodu, kdy během sedmi minut "žlutě" napomenul dva Nizozemce. Místo uklidnění však vnesl na hřiště nervozitu, jež rezultovala ve vyloučení Costinhy a Deka na straně vítězů a červené karty pro Boulahrouze a Van Bronckhorsta z vyřazeného nizozemského mužstva.

Kritika na adresu sudího se však ani trochu nelíbila jeho nejvěrnějšímu fanouškovi, otci Valentinu Ivanovovi staršímu. "Byl to na pískání velmi náročný zápas a myslím, že když uvážíte všechny okolnosti, tak se s tím můj syn vypořádal dobře," řekl agentuře Reuters bývalý útočník Ivanov, jenž startoval na MS 1958 a 1962, přičemž v Chile se dělil o korunu nejlepšího střelce. "Slyšel jsem nějakou kritiku od pana Blattera. Ale ten by si měl uvědomit, že to byla FIFA, kdo nařídil rozhodčím přísnější posuzování faulů," dodal olympijský vítěz z roku 1956 a mistr Evropy 1960.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články