Hlavní obsah

Německým fotbalistům stojí v cestě zvěřinec

BERLÍN

V brance kachna, v obraně myš, v záloze krtek a v útoku blecha s králíkem. To není žádná fotbalová bajka, ale sestava Argentiny pro páteční čtvrtfinále s Němci. Alespoň podle přezdívek hráčů, jak je v argentinském táboře posbírala agentura DPA.

Článek

Útočník Javier Saviola je už odnepaměti "El Conejo". Králičí jméno mu však nevynesla rychlost, jíž peláší k soupeřově brance, ale výrazné přední zuby a velké uši. Také za přezdívkou "El Pulga", tedy "Blecha", pro Lionela Messiho jsou fyzické dispozice. Jeden z nejnadanějších fotbalistů světa měřil ve 13 letech pouhých 140 centimetrů a i dnes patří v týmu k nejmenším.

Brankář Roberto Abbondanzieri je pro Argentince "El Pato". Proč "Kachna", to už asi nikdo neví. Faktem je, že tuhle přezdívku měl už jeho slavný předchůdce Ubaldo Fillol, který hájil branku týmu mistrů světa v roce 1978. Zvířecí říše byla inspirací i pro přezdívky Roberta Ayaly (Myš) a Juana Ramona Riquelmeho (Krtek).

Ale ne všichni Argentinci jsou zvířata. Carlos Tevez je znám jako "Apač", Julio Cruz je "Zahradník", Pablo Aimar je "Klaun" a Javier Mascherano prostě "Šéf". Hernán Crespo připomíná fanouškům Jorgeho Valdana ze zlatého týmu z roku 1986, a tak mu říkají "Valdanito". A doufají, že v pátek v Berlíně Němce pokoří stejně jako jeho předchůdce, který před dvaceti lety ve finále dal jednu ze tří branek.

Reklama

Související témata: