Hlavní obsah

Francie jásá, Zidane je zpátky ve skvělé formě

Karel Felt (Berlín)Právo

Zinedine Zidane si svou bohatou fotbalovou kariéru prodlouží minimálně o jeden zápas. Byl jednou z klíčových postav týmu Francie při výhře 3:1 nad Španělskem. Výtečný výkon jako v dobách své největší slávy navíc korunoval gólem a může se těšit na čtvrtfinále proti Brazilcům.

Článek

"Vtrhli jsme na hřiště jako hladoví a ukázali jsme, že máme vítězné mužstvo," radoval se čtyřiatřicetiletý kapitán francouzské reprezentace, jehož opěvuje celá země.

Výkon Francouzů na světovém šampionátu roste každým zápasem, bitva se Španělskem to prý jenom potvrdila. "Na začátku turnaje na nás pořád leželo trauma z roku 2002," připomněl obránce Lilian Thuram fiasko na minulém mistrovství světa v Japonsku a Jižní Koreji, kde tým ze země galského kohouta coby obhájce vítězství nevstřelil v základní skupině ani branku a šampionát pro něj předčasně skončil.

Vieira optimistou

"Teď už je ale všechno zapomenuto, je to definitivně za námi. Zažívám teď něco nepopsatelného," pochvaloval si obránce z Juventusu po výhře nad Španělskem, která Francii nasměrovala do čtvrtfinálového souboje proti úřadujícím světovým šampiónům z Brazílie.

Mužem zápasu byl technickou komisí vyhlášen záložník Patrick Vieira, autor druhé branky. "Musíme zůstat na zemi, je před námi ještě dlouhá cesta. Ale proč bychom zase nemohli turnaj vyhrát..."

Útočník Thierry Henry se proti Španělům tolik neprosadil. "Zahráli jsme výtečně jako tým. Proto odcházíme jako vítězové. V mužstvu je zase skvělý duch, i když tomu možná spousta lidí nechce věřit," komentoval vítězství kanonýr Arsenalu.

"Povstali jsme díky Ribérymu, ale příště nás zachrání zase někdo jiný," pochvaloval si vyrovnanost mužstva trenér Raymond Domenech. "V kádru je třiadvacet výborných fotbalistů a nechci nikoho vyzdvihovat. I když Zidane by si to za svůj výkon zasloužil. Ukázal obrovskou morálku. Když dá hráč jeho věku gól v 92. minutě po tak krásné akci, musí to potěšit každého," dodal kouč.

Španělé v Německu zažili úplně opačný příběh než jejich rivalové z Francie. Tým kouče Luise Aragonése sice bez ztráty bodu prošel základní skupinou, ale hned v osmifinále tvrdě narazil. "Cítím se hrozně, když jedu takhle brzy domů jako poražený," litoval záložník Cesc Fabregas. "Mistrovství světa nám prostě uteklo mezi prsty, propásli jsme šanci na dalším velkém turnaji," přidal gólman Iker Casillas.

Zdrcený Raúl

Raúl a spol. jsou sice před každým velkým turnajem považováni za jednoho z favoritů, ale pak pohoří. Předloni na Euru v Portugalsku Španělsko vypadlo v základní skupině, na minulém MS skončilo ve čtvrtfinále. Stejně tak na Euru v roce 2000, kde je z turnaje vyřadili také Francouzi. A na světovém šampionátu před osmi lety Španělsko nepřekročilo práh základní skupiny. "Pokaždé je to obrovské zklamání, když se musíte vrátit domů dřív, než chcete," řekl kapitán Raúl, který od roku 1998 nechyběl na žádné vrcholné akci.

V zapomnění tak nyní upadá báječná šňůra španělského týmu, který před úterním soubojem s Francií nepoznal přemožitele ve 25 zápasech. Španělé naposledy podlehli 20. června roku 2004 na mistrovství Evropy v Portugalsku domácímu celku 0:1.

Reklama

Související témata: