Hlavní obsah

FOTBAL MS ON-LINE: Itálie vs. Ukrajina

Italské fotbalové fanoušky možná v těchto dnech zajímá víc soudní proces s účastníky sázkařské aféry než mistrovství světa, ale v pátek určitě zbystří pozornost: ve čtvrtfinále turnaje se Italové postaví v Hamburku proti jednomu z nejlepších útočníků své ligy - Ukrajinci Andreji Ševčenkovi. A hráči se radili s trenérem, jak nebezpečného střelce zastavit.

Článek

Ševčenko dal za sedm sezón v dresu AC Milán 173 gólů, klubu pomohl vyhrát Ligu mistrů i Serii A. Teď se postaví proti těm, jejichž peníze mu umožnily slávu. Na turnaji ovšem není po zranění levého kolena tak nápadný jako obvykle.

Své dva góly dal do sítě Saúdské Arábie a Tuniska, proti němuž se ještě navíc trefil z penalty. V osmifinále proti Švýcarům nastřelil břevno a jako jediný ze svého týmu zahodil penaltu. Proti jedinému velkému soupeři v duelu se Španělskem neuspěl.

I tak se ale přičinil o to, že Ukrajina při své premiéře mezi světovou elitou prošla mezi nejlepších osm týmů planety. "Takových hráčů jako on běhá po světě jen pár. Nemá žádnou slabinu a hlídat se dá jedině tak, že se na něj devadesát minut nalepíte," upozornil Alessandro Nesta, jeho dlouholetý spoluhráč z Milána. Této role se zhostí zřejmě Cannavaro. Nesta své znalosti o Ševčenkovi na hřišti nebude moct uplatnit, protože kvůli zraněným tříslům nenastoupí.

Pro ukrajinského útočníka to je dobrá zpráva. Místo skvělého Nesty totiž nemůže zaskočit ani jeho náhradník Materazzi, který dostal v osmifinále červenou kartu. Ve středu obrany nastoupí vedle Cannavara nepříliš ostřílený Andrea Barzagli z Palerma. Nesta ale svému nástupci věří. "Má výhodu, že i pod tlakem zůstává naprosto klidný," řekl. Barzagli má podle svých slov se Ševčenkem špatnou bilanci. "Pár gólů už přese mě dal," vzpomněl si.

Blochin již přišel o dva hráče

Kouč Marcello Lippi zřejmě tentokrát Tottiho postaví od začátku. Dirigenta ofenzivy proti Austrálii šetřil po zlomenině nohy, na trávník jej poslal čtvrt hodiny před koncem a Totti v páté minutě nastavení vstřelil z penalty jediný gól zápasu. Italové se vrátí k systému, který jim přinesl užitek v zápase s českým týmem, a nastoupí s jediným útočníkem, jímž bude Gilardino.

Změny chystá i jejich soupeř. Olegu Blochinovi se totiž zranil Voronin, který si natáhl stehenní sval a na turnaji skončil. Pro Ukrajince je to po bekovi Čigrinském druhý hráč, kterého nenávratně ztratili.

Zápas v Hamburku začíná ve 21:00, řídit jej bude Belgičan Frank de Bleeckere. A Italové doufají, že jim opět nepřinese smůlu. Když naposledy před 22 zápasy prohráli, to bylo na začátku kvalifikace v říjnu 2004 ve Slovinsku, byl u toho s píšťalkou právě De Bleeckere.

Pravděpodobné sestavy:
Itálie: Buffon - Zambrotta, Barzagli, Cannavaro, Grosso - Perrotta, Pirlo, Gattuso - Camoranesi, Totti - Gilardino.
Ukrajina: Šovkovskij - Sviděrskij, Rusol, Nesmačnyj - Husev, Timoščuk, Šelajev, Kaliničenko, Rebrov - Ševčenko, Vorobej.

Reklama

Související témata: