Hlavní obsah

Lehmann vychytal Němcům postup do semifinále

BERLÍN

Fotbalové mistrovství světa zná prvního semifinalistu. Stali se jím domácí Němci, kteří v pátek v Berlíně porazili Argentinu 2:1 po pokutových kopech. Jihoameričany poslal do vedení na začátku druhého poločasu Roberto Ayala, deset minut před koncem vyrovnal Miroslav Klose. Hrdinou penaltového rozstřelu se stal brankář Lehmann, který vychytal Ayalu a Cambiassa.

Článek

V očekávané repríze mistrovství světa 1986 a 1990 se tentokrát už ve čtvrtfinále střetly výběry domácího Německa a Argentiny. Podle statistiky se utkaly dva z nejútočnějších celků na šampionátu, oba čtvrtfinalisté nastříleli v dosavadním průběhu po deseti gólech.

První poločas ale přinesl opatrný fotbal s minimem šancí. Němci vypálili na branku jen třikrát, jejich gólman Lehmann dokonce musel zasahovat jen jednou. Důležitost utkání byla cítit od úvodního hvizdu slovenského arbitra Luboše Michela. Už ve 3. minutě dostal žlutou kartu Podolski za útočný faul při napadání.

Na protestujícího Schneidera se sesypali soupeři jako vosy na med. Němci se do útoku dostali až v 6. minutě, kapitán Ballack ale prováhal nejvhodnější okamžik ke střelbě a o míč přišel. Za okamžik střela Podolskiho z přímého kopu vypadla z náruče brankáři Abbondanzierimu, ten ale stačil svoji chybičku napravit.

Němci mohli udeřit v 16. minutě, dloubáček Schneidera poslal Ballack hlavičkou těsně vedle. Tribunami beznadějně vyprodaného Olympijského stadiónu to jenom zahučelo. Jinak byli oba špílmachři dobře pokryti, Ballack ani Riquelme nepředvedli žádnou ze svých překvapivých přihrávek. Hrálo se povětšinou ve středu pole, oba celky zastavovaly protivníka už v počátku akce, povětšinou za cenu faulu.

Ayala rozjásal Jihoameričany

Zatímco první poločas byl pro diváky povětšinou nudnou podívanou, druhá půle odstartovala bleskově. Riquelme z rohového kopu posadil míč na hlavu Roberta Ayaly, který nekompromisně poslal Jihoameričany do vedení. Na tribunách se rozpoutal blankytně modro-bílý karneval.

Gól přinutil Němce k větší aktivitě, což ale otvíralo volný prostor pro soupeře. Po jednom z brejků do otevřené obrany Maxi Rodriguez jen nastřelil před sebou stojícího obránce. Za Němce odpovídal po rohu Ballack, střela mu ale nesedla. Při střele se zranil brankář Abbondanzieri, který musel být opakovaně ošetřován. Zranění ale bylo vážnější a do branky musel v 71. minutě náhradník Leonardo Franco.

Klose překonal náhradníka

Na hřišti znovu přibylo nervozity, Argentinci šetřili každou vteřinku. Když mohli, zůstali po zákroku soupeře ležet, střídajícího Riquelmeho k rychlejšímu kroku nedonutil ani hromový pískot nespokojeného publika.

Tlak se Němcům vyplatil deset minut před koncem. Trenér Klinsmann měl šťastnou ruku, když poslal do hry Borowskiho místo Schweinsteigera. Čerstvý ofenzivní záložník hlavičkou přihrál Miroslavu Klosemu, který pátou trefou na mistrovství vyrovnal. Náhradník Franco plachtil vzduchem marně.

Píšťalka sudího Michela ukončila po devadesáti minutách nerozhodnutý zápas a diváci se mohli těšit na prodloužení. V něm měl velké zdravotní problémy Michael Ballack, kterého braly křeče. Ani třicet minut nastavení ale o vítězi nerozhodlo a utkání dospělo k penaltové loterii. Před ní diváky potěšilo přátelské gesto náhradního gólmana Kahna, který přišel povzbudit kolegu Lehmanna. Přitom mezi německou brankářskou dvojicí nepanuje nejlepší vztah.

Střídající Neuville bez problémů proměnil, Julio Cruz jakbysmet. Nezaváhal Ballack, naopak nervy na uzdě neudržel střelec úvodní branky Ayala. Po gólu Podolskiho uspěl i Rodriguez, postupu přiblížil Německu Borowski. Hrdinou Německa se stal brankář Lehmann, který vychytal i Cambiassa a zařídil tak postup domácích do semifinále. V něm se utkají s vítězem utkání Itálie - Ukrajina.

Německo - Argentina 1:1 (1:1, 0:0) - 4:2 na penalty
Branky: 81. Klose - 49. Ayala. Penalty proměnili: Neuville, Ballack, Podolski, Borowski - Cruz, Rodrigue. Neproměnili: Ayala, Cambiasso. Rozhodčí: Michel - Slyško, Balko (všichni SR). ŽK: Podolski, Odonkor, Friedrich - Sorín, Mascherano, Rodriguez, Cruz. Diváci: 72 000 (vyprodáno).
Německo: Lehmann - Friedrich, Metzelder, Mertesacker, Lahm - Schneider (62. Odonkor), Frings, Ballack, Schweinsteiger (75. Borowski) - Podolski, Klose (85. Neuville). Trenér: Klinsmann.
Argentina: Abbondanzieri (71. Franco) - Scaloni, Ayala, Heinze, Sorín - González, Mascherano, Riquelme (72. Cambiasso), Rodriguez - Tevez, Crespo (78. Cruz). Trenér: Pekerman.

Reklama

Související témata: