Hlavní obsah

Ricardo: Hrdinou nejsem já, ale celý tým

GELSENKIRCHEN

Trenér Luiz Felipe Scolari a brankář Ricardo. Zřejmě nikdo jiný v posledních letech nezpůsobil anglickému fotbalu tolik bolesti jako dva hlavní strůjci úspěchů portugalské reprezentace.

Článek

Scolari Anglii vyřadil před čtyřmi lety ještě jako trenér Brazílie ze čtvrtfinále mistrovství světa, předloni už v portugalských službách ze čtvrtfinále Eura a letos na MS přes Anglii přešel do semifinále. A gólman Ricardo se pod její vyřazení výrazně podepsal ve dvou posledních penaltových rozstřelech na domácím Euru a nyní i v Německu.

"Ale já nejsem hrdina, tím je pro mě celý tým," bránil se Ricardo po sobotní napínavé bitvě. Portugalský brankář anglické střelce uhranul stejně jako před dvěma lety v Lisabonu, nyní vychytal ze čtyř penalt hned tři. "Bylo to zvláštní. Normálně když dvě penalty v rozstřelu nedáte, prohrajete," připomněl selhání dvou portugalských exekutorů - Viany a Petita. "Ale my jsme dnes měli štěstí," oddechl si gólman Sportingu Lisabon.

Ricardo sice chválu na svojí osobu odmítal, ale i trenér Scolari si uvědomoval, jak velký podíl jeho brankář na posledních úspěších Portugalska má. "V posledních letech na penaltách hodně pracoval a je to vidět. Angličané je sice nekopali špatně, ale on byl pokaždé tam, kde být měl," liboval si brazilský stratég v portugalských službách. "Penalty jsou jenom loterie a my jsme dnes zase byli o trochu šťastnější," oddechl si kapitán Luis Figo, který závěr zápasu sledoval s poraněnou levou nohou jen z lavičky. Do semifinále by ale prý měl být fit.

Pro anglické fotbalisty jsou penaltové rozstřely prokletím. Od roku 1990 jich na velkých turnajích podstoupili hned šest, ale jen jednou se radovali z postupu do dalšího kola. Sobotní drama v Gelsenkirchenu jen prohloubilo jejich zmar.

"Penalty jsme zkoušeli po každém tréninku, bylo to pořád dokola. Ale v takovém zápase to je úplně o něčem jiném. Nikdo přece nemůže kritizovat kluky, kteří to vzali na sebe a neuspěli," řekl obránce Ashley Cole. Do rozstřelu sice nezasáhl, ale i z poloviny hřiště viděl, jak těžkou mají jeho spoluhráči pozici. "Brankář Ricardo si pokaždé vybral správnou stranu. Odvedl vážně dobrou práci," ocenil bek Arsenalu. "Byl výborný. Penalty jsou prostě jeho specialitou," přidal se záložník Owen Hargreaves.

Angličany druhé vyřazení s Portugalskem na penalty za poslední dva roky hluboce zasáhlo. "Až do poslední penalty Ronalda jsem věřil, že to ještě můžeme otočit," tvrdil obránce Gary Neville. "Když si vzpomenu na to, jak tvrdě jsme v posledních týdnech pracovali... Je moc těžké si připustit, že to tady pro nás už všechno končí," litoval záložník Frank Lampard, společně s Gerrardem a Carragherem jeden z neúspěšných exekutorů, který jinak penalty v Chelsea proměňuje s naprostým přehledem.

Poražení však tvrdili, že na penalty vůbec nemuselo dojít a oni mohli o svém postupu rozhodnout už v normální hrací době. Přestože Anglie hrála od 62. minuty bez vyloučeného útočníka Rooneyho, měla několik slibných šancí. "Jednu jsme prostě měli dát. Pak by ten zápas byl o něčem jiném. Škoda, že jsme to neukončili dřív," smutnil Hargreaves, po utkání vyhlášený jako nejlepší hráč. "Anglie byla i v oslabení neuvěřitelná," vysekl soupeřům poklonu i kouč Scolari.

Červená karta pro Rooneyho podle Angličanů zápas hodně ovlivnila, i když si nebyli jistí, jestli byla udělena správně. "Tu situaci jsem neviděl moc dobře, ale byl jsem překvapený, když sudí vytáhl červenou," potvrdil Lampard.

Spoluhráči se Rooneyho zastávali a nic mu prý nevyčítali. On utkání podle nich neprohrál. "Lidi o tom zase určitě budou strašně dlouho mluvit, ale když chcete vyhrát velký turnaj, musíte se umět vyrovnat i s takovými překážkami. Vždyť i po tom vyloučení jsme se dostali do jedné nebo dvou dobrých šancí," prohlásil Neville. "Wayne byl po utkání hodně smutný, ale všichni jsme ho podpořili. Škoda, že jsme to nezvládli i bez něj," dodal Cole.

Reklama

Související témata: