Hlavní obsah

FOTBAL MS ON-LINE: Německo vs. Portugalsko

STUTTGART

Fotbalisté Německa a Portugalska se ještě ani nestačili vyrovnat s hořkým zklamáním v podobě vyřazení v semifinále mistrovství světa, ale ještě jednou musí zmobilizovat zbytky sil a důstojně se připravit na své poslední vystoupení na turnaji. V sobotu ve Stuttgartu totiž ještě bude v sázce hodně: vítěz "souboje útěchy" o třetí místo získá bronzové medaile. To by měla být alespoň částečná náplast na bolestivé prohry ze semifinále.

Článek

Ani jedna strana si nechce připustit, že by dobře rozehraný turnaj nyní měla zakončit dvěma porážkami za sebou. "Třetí místo z mistrovství světa rozhodně není něco, nad čím bychom měli ohrnovat nos," prohlásil Luiz Felipe Scolari, pro kterého bude podle médií sobotní duel posledním na lavičce portugalské reprezentace.

"Chceme se s našimi fantastickými fanoušky rozloučit parádním výkonem," kontroval německý kouč Jürgen Klinsmann už po úterním semifinálovém nezdaru s Itálií, v němž Německo padlo až v úplném závěru prodloužení.

Klinsmanna, který se svojí úspěšnou hráčskou kariérou začínal právě v rodném Stuttgartu, v sobotu čeká další těžká zkouška jeho raketové trenérské dráhy. Před utkáním se mu totiž kvůli řadě zranění rozpadla celá osa týmu a Němci mohou zapomenout na to, že by postavili nejsilnější možnou sestavu.

Stoper Mertesacker přijde o závěrečný zápas poté, co už ve čtvrtek podstoupil operaci chodidla. Pravého beka Friedricha vyřadilo pochroumané koleno, stejně jako špílmachra Ballacka. Zdravotní potíže má ale i jeho pravděpodobný nástupce Borowski a útočníka Kloseho, který by měl hájit postavení nejlepšího střelce turnaje, zase trápí natažený lýtkový sval. "Moc bych chtěl hrát, ale když budu cítit, že by to nemělo cenu, tak do toho nepůjdu," řekl Klose, který se v Německu zatím trefil pětkrát.

Kahn se konečně postaví do branky

Klinsmann také plánuje, že dá šanci v brance Oliveru Kahnovi, jenž zatím mistrovství proseděl na lavičce mezi náhradníky a kryl záda Jensi Lehmannovi. Nyní si ale oba rivalové zřejmě svá místa prohodí. "Nemyslím si, že by to mělo být jenom nějaké gesto," uvedl Kahn.

Němcům motivace chybět nebude, svému soupeři by rádi vrátili šest let starý debakl 0:3 z utkání základní skupiny mistrovství Evropy. Třeba právě Kahn na hattrick Sérgia Conceicaa asi dodnes nezapomněl.

Pouhé tři dny měli Portugalci na to, aby se vzpamatovali ze středeční semifinálové prohry s Francií. Na premiérovou účast ve finále mistrovství světa si tak musejí minimálně další čtyři roky počkat. Nyní by alespoň rádi navázali na své předchůdce, kteří před 40 lety v Anglii dokázali bronz na mistrovství světa vybojovat. To je vedle předloňského stříbra z domácího mistrovství Evropy největší úspěch portugalské reprezentace v historii.

Utkání mezi Německem a Portugalskem začíná ve Stuttgartu v sobotu ve 21:00, hlavním rozhodčím je Japonec Toru Kamikawa.

Předpokládané sestavy:
Německo: Kahn - Lahm, Metzelder, Huth, Jansen - Schneider, Kehl, Frings, Hitzlsperger - Podolski (Neuville), Klose.
Portugalsko: Ricardo - Paulo Ferreira, Meira, Caneira, Nuno Valente - Figo, Maniche, Deco, Costinha, C. Ronaldo - Pauleta.

Reklama

Související témata: