Hlavní obsah

V Berlíně je zatím klid před bouří, Němci stále slaví

BERLÍN

Už za pár hodin skončí mistrovství světa ve fotbale, ale v místě jeho vyvrcholení panuje neobvyklý klid. V centru hlavního města Německa jen občas narazíte na hlouček italských či francouzských fanoušků, jejichž týmy se večer utkají o titul světového šampióna. Naopak ulicemi Berlína plují statisíce Němců, stále ještě slavících sobotní triumf v utkání o třetí místo.

Článek

I v centru fanouškovské vesničky blízko Braniborské brány převládá žluto-červeno-černá kombinace. Není se co divit, pod tradičním německým symbolem se s fanoušky loučili domácí fotbalisté. Kompletní tým včetně trenéra Klinsmanna si oblékl bílé trikoty s velkým nápisem Díky.

"Díky vám jsme zažili úžasnou čtyřtýdenní párty, Díky!" rozjásal v přímém přenosu německé televize příznivce trenér Jürgen Klinsmann. Složil tak hold německým příznivcům, kteří jeho svěřence po celý šampionát vytrvale povzbuzovali.

Italové se posilnili "domácí" zmrzlinou

Berlín je ale minimálně do pondělí nejen hlavním městem Německa, ale také Itálie a Francie. O tom, že se obě tradiční fotbalové velmoci chystají na večerní finále, svědčí například francouzský dudák, který na tradiční skotský nástroj vyhrává před hlavním nádražím.

Kdo se stane mistrem světa ve fotbale 2006?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Italští fanoušci se fotí cestou do fanouškovské vesničky u obřích patnáctimetrových kopaček, posilnění "domácí" zmrzlinou z auta s italskou trikolórou. Jasno mají i o vítězi. Tím se samozřejmě stanou jejichž miláčci. "Vyhrajeme dva jedna," říká rozhodně Cinzia Gugoneová, která s přítelem Nicolou Marconim přijela na finále z Verony. Lístky nemají, jsou pro ně příliš drahé. Finále si vychutnají ve fanouškovské aréně, která je v centru fanouškovské vesničky. "A góly dají Del Piero a Totti, za Franouze se trefí Zidane," říká sympatická černovláska Cinzia.

Zidane bude podle fanoušků hrdinou

Na velké loučení francouzské legendy Zinedina Zidana se těší jeho krajané. "Lepší rozloučení, než s titulem mistra světa si Zizu nemohl přát," rozplýval se pětadvacetiletý Pierre Malfi, který do hlavního německého města zamířil z Avignonu. "Vyhrajeme 2:0 a oba góly dá Zidane," dodává kamarád Brice Roch.

Večer se brány mistrovství světa uzavřou, slavnostní ceremoniál s vystoupením kolumbijské zpěvačky Shakiry uzavře měsíční festival fotbalu. Svět bude znát nového šampióna, kterým bude buď po osmi letech Francie nebo se po dlouhých 24 letech bude radovat Itálie. Zápas startuje ve 20:00 a sledovat jej budete moci i v on-line reportáži Sport.cz.

Reklama