Hlavní obsah

Za čtyři roky mají pískat profesionální sudí

BERLÍN

Na mistrovství světa v Jihoafrické republice mají rozhodovat zápasy už jen profesionální sudí. Mezinárodní fotbalová federace hodlá do jejich přípravy a profesního vzdělání investovat 32 miliónů eur. Informuje o tom v novém vydání německý magazín Der Spiegel. "Musíme rozhodcovskou obec zprofesionalizovat," řekl šéf FIFA Sepp Blatter, který tuto myšlenku razí už delší dobu.

Článek

Blatter byl v úvodu letošního šampionátu v Německu z výkonů sudích nadšen, ale postupně přešel od chvály ke kritice.

Její největší díl sklidili ruský rozhodčí Ivanov za rozdání 16 žlutých a čtyř červených karet v osmifinálovém utkání Portugalska s Nizozemskem a Angličan Graham Poll, jenž po dvou žlutých kartách zapomněl vyloučit chorvatského obránce Josipa Šimuniče.

Od objemné přípravy budoucích profesionálních sudích, která by FIFA vyšla na více než 900 miliónů korun, si Blatter slibuje od všech zejména jednotný výklad pravidel.

Šéf světového fotbalu Blatter také prohlásil, že FIFA vážně uvažuje o změně pravidel pro příští mistrovství světa ohledně trestu za žluté karty. Návrh zní, aby hráči dostávali stop na jedno utkání až po obdržení třetí a nikoli již po druhé žluté kartě, jak určuje současná praxe.

"Na turnajích, jako je mistrovství světa, by to snad mohly být tři žluté karty. Je to rozumný nápad a my se jím budeme zabývat," řekl Blatter. Dodal, že o jiných změnách federace neuvažuje.

Šampionát v Německu rekordní

Letošní mistrovství světa drží rekord v počtu udělených žlutých (298) i červených (27) karet (statistika nezahrnuje finále). Zásluhu na tom má přísnější posuzování chování hráčů na hřišti, především u ostřejších faulů a zdržování hry. "V dlouhodobém měřítku by rozhodčí měli být důslednější, co se týká žlutých karet. To je něco, na co musíme dohlédnout," prohlásil Blatter.

Žluté karty by tak se zavedením systému tří karet a následného zastavení činnosti na jeden zápas sloužily především jako varování na hřišti, nikoli jako hrozba, že by hráč nemohl nastoupit do dalšího utkání. "Hráči nyní mohou vstoupit do semifinále s jednou žlutou, a pokud dostanou druhou, přijdou o finále. To by se mohlo změnit," objasnil Blatter důvod uvažované změny.

Na minulém šampionátu přišel kvůli dvěma žlutým kartám o finále německý kapitán Michael Ballack a Němci prohráli s Brazílií 0:2. Podobný zážitek má za sebou také český záložník Pavel Nedvěd, který kvůli žlutým kartám nemohl nastoupit do finále Ligy mistrů za Juventus, který také nakonec prohrál. V Lize mistrů, soutěž Evropské fotbalové unie, však hráč pyká právě až za třetí žlutou kartu.

Rozhodně se podle Blattera nebudou měnit pravidla samotné hry. Nadále tak bude platit, že za dvě žluté karty v jednom utkání bude automaticky následovat karta červená.

Reklama