Hlavní obsah

Materazzi prý nazval Zidana teroristou, ten ztratil nervy

BERLÍN

Mohlo to být královské loučení s kariérou, místo toho Francouz Zinédine Zidane opustil scénu světového fotbalu v slzách a se svěšenou hlavou. V nedělním finále mistrovství světa nejprve poslal svůj tým do vedení mazácky provedenou penaltou a v prodloužení měl na hlavě rozhodující gól. Pak ale přišel zkrat a po hlavičce do prsou Itala Materazziho v prodloužení finále i kariéra pro "Zizoua" skončilo.

Článek
Fotogalerie

Francouzská televize LCI přišla s vysvětlením, proč střelec jediné branky Francie ve finále ztratil hlavu. Italský stoper Materazzi, který předtím zařídil vyrovnání na 1:1, Zidana údajně nazval teroristou. Záložník Realu Madrid má alžírské kořeny a slova soupeře psychicky neustál. Proběhl kolem Materazziho, pak se otočil a hlavou obránce milánského Interu zkosil. Běžela 109. minuta zápasu...

Incident nejprve nebyl opakován na velkoplošných obrazovkách na stadiónu, vše nejdříve viděli žurnalisté na svých menších monitorech. Po prvním opakování to ovšem arénou zašumělo, tak silné pozdvižení záznam vzbudil u sedmé velmoci.

Okamžitě se strhla mela, přes půl hřiště přisprintoval gólman Itálie Gianluigi Buffon a domáhal se svědectví pomezního rozhodčího. Hlavní sudí Horacio Elizondo po konzultaci neváhal a okamžitě poslal francouzskou legendu do kabiny.

Domenech litoval zpackaného konce

Francouzi v té době měli více ze hry a tlačili unavené Italy do defenzívy. Vyloučení svého režiséra vše zvrátilo a "Les Bleus" se museli bránit. Zbývajících deset minut odolali, ale v penaltovém rozstřelu byli šťastnější Italové. "Vyloučení Zidana byl klíčový bod. Měl kopat penaltu, místo toho se loučil nedůstojně v slzách. Je mi to moc líto," řekl po zápase trenér Francie Raymond Domenech. Podle něj pomezní rozhodčí nic neviděl, Elizondovi poradil čtvrtý rozhodčí, který viděl opakovaný záběr. A posuzování podle něj je podle regulí FIFA zakázané.

Slabou útěchou po finálové prohře může být pro Zinédina Zidana cena pro nejlepšího hráče šampionátu. Mezi novináři na MS získal 2012 bodů a o 35 bodů za sebou nechal italského kapitána Fabia Cannavara. Třetí skončil další mistr světa - záložník Andrea Pirlo.

Reklama