Hlavní obsah

Italové jásají nad vítězstvím a kritizují Zidana

ŘÍM

Mnohými podceňovaní fotbalisté Itálie nakonec na mistrovství světa všem škarohlídům vypálili rybník. Finálová výhra nad Francií spustila na Apeninském poloostrově lavinu oslav a pondělní iItalské deníky jen obtížně hledají slova k vyjádření radosti nad čtvrtým titulem mistrů světa.

Článek

"Je to fakt pravda! Mistři světa," jásá nevěřícně titulek na obálce sportovního listu Gazzetta dello Sport. "Zdá se to neuvěřitelné," píše La Stampa, zatímco pro Il Messaggero je Itálie "srdcem světa". Stejně jednoznačně jako oslavuje italský titul, kritizuje tisk francouzského kapitána Zinédina Zidana za nervový zkrat, kvůli němuž byl v závěru prodloužení vyloučen.

"Jsme vítězi, protože jsme Italové, vyhráli jsme díky zanícení a štěstí," napsal Corriere della Sera, který dnes věnoval fotbalovému mistrovství 19 stran. Italové si podle něho titul zasloužili, možná ani ne tak kvůli výkonu ve finálovém utkání jako kvůli všemu, co ze sebe dokázali dostat během celého měsíce mistrovství. Jako nejlepšího italského hráče ohodnotil Grossa s osmi body a na francouzské straně Henryho se 7,5 bodu, zatímco Zidanovi dal jen čtyři.

Podle Gazzetta dello Sport "prokletí skončilo" a po 24 letech "se zopakoval zázrak".

"Zidane se zbláznil"

La Stampa píše, že toto italské vítězství je méně krásné než to z roku 1982. "Jsme si vědomi, že Francie hrála hodinu lépe, ale na tom nezáleží," uvedla.

"Kdo Trezeguetem zachází, Trezeguetem schází," napsal dále list. Francouzský útočník Juventusu rozhodl před šesti lety o vítězství Francie ve finále mistrovství Evropy, které měli Italové prakticky vyhrané, a tentokrát jako jediný neuspěl v penaltovém rozstřelu.

"Jsme mistry světa díky jeho chybě a díky neuvěřitelné hlouposti Zidana, kterého jsme tak milovali a který nebyl schopen zachovat klid, když mu Materazzi řekl asi něco ošklivého o někom z rodiny," napsala La Stampa o bývalém hráči Juventusu.

V souvislosti se Zidanem píše Corriere della Sera o "absurdním sbohem fotbalu" a Il Messaggero o "neslavném konci slavné kariéry". Podle Repubblica se Zidane "zbláznil".

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články