Hlavní obsah

Podle Thurama nešlo u Zidana o rasistickou urážku

PAŘÍŽ

Urážka, která vyprovokovala Zinédina Zidana k úderu hlavou do prsou italského obránce Marka Materazziho v nedělním finále mistrovství světa, nebyla rasového charakteru. Na základě rozhovoru se Zidanem to řekl jeho dlouholetý spoluhráč Lilian Thuram, kterého v úterý citoval francouzský list L´Équipe.

Článek

Thuram odmítl upřesnit obsah rozhovoru. Zdůraznil pouze, že nešlo o nějaký rasistický výrok, ale o "urážky, k nimž nelze zůstat necitlivý". Podle pondělních spekulací tisku řekl Materazzi francouzskému kapitánovi, že je "terorista", to však Ital během triumfálního přivítání v Římě popřel. Dnešní britský The Sun uvádí, že celá věta dokonce zněla "Jsi syn teroristické děvky".

Zidane se zatím veřejně nevyjádřil. List Le Parisien dnes napsal, že by měl vystoupit tento týden. V jednání je prý rozhovor pro televizní Canal+, který je jedním ze Zidanových hlavních sponzorů.

Zidane si po vyloučení v nedělním finále ani nešel pro stříbrnou medaili, ale v pondělí se se spoluhráči zúčastnil oběda u prezidenta Jacquesa Chiraka a pozdravil fanoušky z balkonu hotelu Crillon na náměstí Svornosti. Teď podle Le Parisien odpočívá s rodinou v Marseille.

Jeho starší bratr Djamel, který žije v alžírské vesnici Taguemount, odkud rodina pochází, tomuto listu řekl, že pokud Zinédine Itala udeřil, musela ho vyprovokovat velmi vážná urážka. "Teď je na tom velmi špatně a uzavře se do mlčení, které může trvat velmi dlouho. Jsme všichni moc nešťastní, semkneme se kolem něho, abychom mu dodali podpory, jaké si zaslouží," řekl Djamel Zidane.

Reklama