Hlavní obsah

Nejlepší tým světa zamíří do Edenu. Češi tam přivítají Belgii v boji o mistrovství světa

Praha
Aktualizováno

První domácí zápas v tomto roce odehraje česká fotbalová reprezentace v Edenu. Na stadionu pražské Slavie přivítá národní tým na konci března Belgii, podle žebříčku FIFA nejlepší tým světa. Národní tým odehraje v březnu tři zápasy kvalifikace o postup na mistrovství světa 2022: v Estonsku (24. března), v Praze právě proti Belgii (27. března) a ve Walesu (30. března).

Věřím v to, že o druhé místo znamenají baráž se popereme, říká po losu trenér Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Začátek kvalifikace bude pro český tým náročný. Tři zápasy behěm krátkého srazu, a hned také s největším favoritem skupiny.

„Není důvod být ustrašený. Myslím, že si ještě všichni pamatujeme, jak jsme v kvalifikaci o postup na EURO porazili Anglii. Tehdy jsme v Edenu hráli zatím naposledy. Proč bychom na vítězství nemohli navázat letos proti Belgii?" říká trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý na webu fotbal.cz.

Jaroslav Šilhavý je rád, že nemusí vyjednávat o termínech ve skupině. V tom byl mistr Karel Brückner

Sport.cz, FAČR

"Každopádně uděláme všechno, abychom předvedli co nejlepší výkon a abychom uspěli. Moc by nám pomohlo, kdyby nás mohli podpořit naši skvělí fanoušci, ale to ovlivnit nemůžeme, a uvidíme, jaká bude v březnu situace," poukazuje kouč na přetrvávající konání zápasů bez fanoušků.

„Za normálních okolností by utkání proti Belgii bylo dalším obrovským svátkem pro všechny fotbalové fanoušky, podobně jako jím byla utkání s Brazílií nebo Anglií. Za vše vypovídá už jen to, jaké hvězdy má bronzový tým posledního světového šampionátu na soupisce: Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku nebo Thibaut Courtois..." přidává se Martin Malík, předseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR).

Rok plný výzev

"Uvidíme samozřejmě v tomto ohledu, jaká bude v březnu situace kolem pandemie koronaviru, ale osobně si neumím představit, že i v roce 2021 bychom měli hrát fotbal bez fanoušků," dodává Malík.

Síla týmu je velká. Věřím, že se na ME můžeme postarat o překvapení, věří Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, BPA

Podle současných opatření fanoušci na tribuny nesmějí. Před prázdnými tribunami odehrál národní tým celý loňský rok, kdy ovládl svou skupinu Ligy národů a postoupil mezi elitu.

V roce 2021 čekají reprezentaci ještě atraktivnější výzvy. V červnu začne o rok odložené EURO 2020 a celý rok se bude hrát kvalifikace o postup na mistrovství světa, na kterém česká reprezentace hrála naposledy v roce 2006. Papírovým favoritem skupiny bude právě Belgie v čele s mnoha světovými hvězdami.

Proti Belgii odehrála česká nebo československá reprezentace dohromady sedmnáct zápasů. Osmkrát vyhrála, naposledy v přípravném zápase v roce 2009 v Teplicích, a třikrát remizovala.

Jak dopadne v Edenu zápas českých fotbalistů s Belgií?
Český tým vyhraje.
36,7 %
Zápas skončí remízou.
19,3 %
Belgický tým vyhraje.
44 %
Celkem hlasovalo 4087 čtenářů.

Reklama

Související témata: