Hlavní obsah

Češi jako terč k jubileu! Kanonýr Lukaku proti Vaclíkovi a spol. sehraje 100. zápas

Brusel
Aktualizováno

Budou se modlit, aby nebyli dárkem a snadným soustem k jubileu velkého kanonýra. Čeští fotbalisté mají čest být soupeřem Belgie právě v nedělním kvalifikačním duelu, v němž si Romelu Lukaku připíše 100. start za reprezentaci. V posledních čtyřech zápasech dal čtyři branky... „Čekám těžké utkání, Češi byli v Praze velmi silní,“ avizuje nová posila Chelsea, která v březnu v Edenu vyrovnala na konečných 1:1.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Romelu Lukaku odehraje proti české reprezentaci svůj 100. mezistátní zápas.

Článek

Rudí ďáblové jsou jasným favoritem skupiny E, vždyť od podzimu 2018 vedou žebříček reprezentací FIFA. V kvalifikaci mistrovství světa 2022 zatím ztratili body jen v Praze, tabulku vedou o tři body před českým týmem.

Pokud chtějí Češi i nadále pomýšlet na přímý postup do Kataru, který zaručuje pouze první příčka, musejí v Bruselu zabodovat.

Osud jim však vedle nejsilnějšího soupeře nachystal ještě jednu komplikaci navíc. Výroční zápasy se neprohrávají a Belgičané udělají vše, aby se jejich bombarďák mohl radovat z výhry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Romelu Lukaku (uprostřed) mezi Tomášem Holešem (vlevo) a Ondřejem Čelůstkou.

„Jsem šťastný, že jsem se v reprezentaci dopracoval až ke stému startu. Nedělní zápas je určitě speciální pro mě, mé blízké a vůbec všechny, kdo mi fandí," líčí Romelu Lukaku.

Zatímco tým kouče Šilhavého ve čtvrtek v Ostravě zvítězil 1:0 nad Běloruskem, Belgie zvítězila 5:2 v Estonsku.

„V neděli musíme být lepší, protože Česko je silnější a nebezpečnější soupeř. Přesvědčili jsme se o tom v prvním vzájemném zápase v Praze. Byl pro nás hodně těžký. Češi mají kvalitní hráče, jsou fyzicky zdatní a nepříjemně presují," vybavuje si osmadvacetiletý jubilant.

Oba soupeři hrají útočně

Belgičané stejně jako Češi došli na nedávném mistrovství Evropy do čtvrtfinále. „Česko předvádělo na EURO výborné výkony. Velmi dobře zahrálo i v našem úvodním vzájemném zápase v Praze," přidává se ke kanonýrovi také trenér Roberto Martínez.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Trenér Belgie Roberto Martínez.

„Češi jsou velmi konkurenceschopní, hrají dynamicky, riskují. Opravdu velmi silný tým, který má jasnou vizi, jak hrát. Nezáleží, který hráč je zrovna v sestavě. Všichni výborně zapadají do systému, který chce jejich trenér hrát," poukazuje španělský kouč belgického týmu.

„Musíme si dát opravdu velký pozor, abychom nebezpečné prvky v jejich hře ubránili. Myslím, že to bude fantastický zápas na sledování, protože tenhle styl fotbalu si fanoušci užívají. Utkají se dva týmy, které chtějí dávat góly, útočí v mnoha lidech. Obě mužstva mají podobný přístup ke hře," srovnává Martínez.

Reklama

Související témata: