Hlavní obsah

Belgičané slibují ďábelské představení! Budou jim Češi stačit?

Praha

První vzájemný duel v kvalifikaci o mistrovství světa 2022 v Kataru zdaleka neproběhl podle jejich představ. Fotbalisté Belgie letos v březnu v Edenu prohrávali, a nakonec byli vděční za remízu 1:1. Večerní odveta v Bruselu má být podle plánu Rudých ďáblů úplně jiným příběhem. „Oba týmy hrají útočně, diváky čeká fantastický zápas,“ avizuje trenér Roberto Martínez duel, v němž jeho nejostřejší kanonýr Romelu Lukaku oslaví 100. mezistátní start.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Leander Dendoncker z Belgie a český záložník Tomáš Souček během utkání v Praze.

Článek

Mají sebevědomí. Aby ne, když od podzimu 2018 vedou žebříček reprezentací FIFA. Teď si berou Belgičané na mušku českého soupeře, jemuž mají za první duel v Praze co vracet.

„Češi mají hodně silných stránek. Ve velkém počtu se dostávají na poslední třetinu hřiště, útočí i v sedmi osmi lidech. Krajní obránci jsou neuvěřitelně útočně naladění. Coufal na pravé straně měl velmi dobrou sezonu v Premier League, velký vliv na hru má Souček," líčí diplomaticky trenér Roberto Martínez.

„Češi mají mužstvo, které pracuje jako jeden tým, výborně přepínají, vysoko presují. V obraně špičkově brání a v momentě, kdy získají balon, jsou velmi nebezpeční," dodává španělský kouč belgické reprezentace.

Rudí ďáblové jsou jasným favoritem. „Čekám fantastický zápas na sledování, protože ofenzivní styl fotbalu si fanoušci užívají. Utkají se dva týmy, které chtějí dávat góly, útočí v mnoha lidech. Obě mužstva mají podobný přístup ke hře," poukazuje Martínez.

Do nejtěžšího zápasu s odvahou

Češi se chystají na pekelnou partii. „Určitě čekám nejtěžší zápas. Už jsme hráli s Belgií doma, což byla velká zkouška. Teď hrajeme navíc venku, takže o to těžší. Víme, jakou kvalitu má Belgie, co má za hráče. Vidíme i umístění v žebříčku. Ale my chceme tyhle zápasy hrát, rovnat se s nejlepšími. Těším se hodně. Doufám, že zvolíme podobou cestu jako doma," říká kapitán Tomáš Souček.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Tomáš Vaclík a gólman Belgie Thibaut Courtois po utkání kvalifikace MS 2022 v Praze.

Těžký úkol, hrát s Belgií opět jako rovným s rovným. Vždyť v čele s kanonýrem Patrikem Schickem chybí přibližně dvacítka hráčů...

„Co je dobrý výsledek? Nejlepší je vždy vítězství. Víme dobře, že kdybychom tady prohráli, první místo je pasé. Je to natolik silný tým, že bychom ho těžko doháněli," uvědomuje si trenér Jaroslav Šilhavý.

Jeho svěřenci po čtyřech zápasech kvalifikace ztrácejí z druhého místa na Belgii tři body. Přímo na šampionát do Kataru postoupí pouze vítězové skupin.

Třeba se dají i porazit...

„Nechci mluvit jen o výhře, chceme předvést dobrý fotbal. Čeká nás první tým v žebříčku FIFA, máme k němu respekt. Naše mužstvo ale bude chtít také ukázat, že umíme hrát fotbal, a i takového soupeře bychom mohli třeba porazit," doufá Šilhavý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jaroslav Šilhavý sleduje dění na hřišti v utkání kvalifikace MS proti Bělorusku.

Soupeři z největších hvězd chybí klíčový záložník Kevin de Bruyne.

„Když se člověk koukne na jejich nominaci, která čítá přes 30 hráčů, je to hvězda vedle hvězdy. Samozřejmě De Bruyne, který tu není, je asi ta největší. Nicméně Eden Hazard, který určitě nastoupí, je taky špičkový hráč. Myslím, že jejich hra bude pořád podobná, hrají tak dlouho. Jedině mimořádný výkon s individuálními výkony nás dovede k dobrému výsledku," má jasno Šilhavý.

Reklama