Hlavní obsah

Na MS se chystá až tři tisíce Slováků, mají k dispozici celou vesnici

PRETORIE

Na fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice se podle optimistických odhadů osobně chystají až tři tisíce slovenských fanoušků. Budou to Slováci, kteří v Jihoafrické republice žijí nebo pracují, a také nadšenci ze Slovenska, kteří obětují nemalé finanční prostředky a vydají se na fotbalový svátek na vzdáleném konci světa

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pro fanoušky, kteří se rozhodli pro turistický zájezd ze Slovenska, je jedním z řešení i využití služeb tradiční Slovenské vesničky.

Její koordinátorkou je slovenská rodačka Tania Lhotsky, jejíž cestovní kancelář doporučilo návštěvníkům MS i slovenské ministerstvo zahraničí. Vesnička vznikla v Pretorii, kterou si jako svou základnu vybrali i slovenští fotbalisté. Jejich fanoušci budou moct sledovat minimálně tři zápasy týmu v základní skupině F v Rustenburgu, Bloemfonteinu a Johannesburgu.

Jedním z problémů, který na návštěvníky MS čeká, je doprava. "Jihoafrická republika je obrovská a města jsou rozlehlá," říká Lhotsky. "Silnice jsou sice kvalitní, ale v okolí Pretorie a Johannesburgu přeplněné. Městská hromadná doprava v evropském stylu prakticky neexistuje a používání sběrných taxíků se cizincům nedoporučuje. Bez auta se turista v JAR nepohne," dodává.

Nejlepší je mikrobus 

Stejnou radu má pro fanoušky i slovenský velvyslanec v Jihoafrické republice Ladislav Straka, který rozhodně nedoporučuje nasednout na ulici do vozidla, které nabízí odvoz. "Řidič vás může odvézt mimo město a už ho nikdy v životě neuvidíte, hrozí velké bezpečnostní riziko. Nejlepší je prostřednictvím cestovní agentury, kterých je v JAR snad tisíc, si najmout mikrobus, který stojí na den zhruba 200 eur (asi 5000 korun). Když se na něj složí šestičlenná skupina, není to drahé," řekl serveru Aktuálne.sk.

Fotbalové MS není podle velvyslance jen rájem pro sportovce, ale i pro šikovné obchodníky. "Každý si bude chtít vydělat. Proto čekám, že ceny za ubytování a dopravu budou až o padesát i víc procent vyšší, než tu bývá zvykem," uvedl Straka. Zdražení by se ale podle něj nemělo dotknout základních potravin.

Pivo za 40 korun 

"Jejich ceny jsou srovnatelné s Evropou. Pivo stojí přibližně 1,5 eura (zhruba 40 korun), víno v obchodě dostanete za čtyři eura (o málo víc než 100 korun), v restauraci za deset (asi 260 korun), ale to už je skutečně značkové. Restaurace vaří výborně, nechybějí úžasná masitá jídla, spousta čerstvé zeleniny, na porcích tu nešetří. V dobrém podniku se dá najíst za osm až deset eur, což si myslím, že není moc," dodal Straka.

Problémem podle něj může být vysoká míra kriminality v Jihoafrické republice, na niž si návštěvníci musejí dávat pozor. "Kriminalita je zrádná v tom, že Jihoafrická republika jako země působí moderně, esteticky a člověk neznalý poměrů by nečekal, že jsou tu na denním pořádku loupežná přepadení, krádeže a vraždy," varoval Straka.

Doklady raději nechte v hotelovém trezoru

"Proto doporučujeme všem fanouškům, aby si dávali obrovský pozor, nepohybovali se sami v centru města a všechny doklady si nechávali v hotelovém trezoru. A to dokonce i pas; policie tu uznává jeho fotokopii, takže originál je lepší mít někde schovaný v bezpečí a po městě chodit jen s kopií," dodal. Relaxovat je podle něj nejlepší ve velkých obchodních centrech. "Ta jsou maximálně bezpečná. Mají vlastní obchody, restaurace, kavárny, zkrátka místa k oddychu, kde se člověk cítí pohodlně."

Reklama