Hlavní obsah

Zkrácení cyklu MS by podle studie kluby připravilo o osm miliard eur za sezonu

Madrid

Změna cyklu fotbalového mistrovství světa ze čtyř na dva roky by připravila přední domácí ligy a soutěže UEFA přes osm miliard eur za sezonu. Vyplývá to ze studie, kterou si zástupci národních lig nechali vypracovat.

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA

Článek

FIFA o záměru pořádat šampionát častěji informovala začátkem září. Návrh podpořily africká konfederace CAF a asijská AFC, důrazně proti jsou naopak UEFA, jihoamerická konfederace CONMEBOL.

Se změnou nesouhlasí ani fanouškovské skupiny, hráčská asociace FIFPRO nebo Mezinárodní olympijský výbor. Představitelé pěti největších evropských soutěží, plus zástupci MLS, Mexika, Japonska a jihoafrických lig si proto nechali vypracovat analýzu dopadu na domácí ligy.

Podle zprávy společností KPMG a FTI Delta Partners, kterou zveřejnila agentura Reuters, by kromě nižších příjmů měl kratší cyklus MS také za následek pokles zájmu fanoušků o ligové zápasy. Největší ztráty by domácí soutěže a evropské poháry utrpěly na vysílacích právech. Jen na nich by přišly o pět miliard eur a ztrátu dalších tří miliard by znamenala kratší sezona, nižší počet zápasů a utkání uprostřed týdne. Momentálně ligy na vysílacích právech vydělávají 14 miliard.

Podle studie by také klubům poklesly příjmy z prodeje suvenýrů, vstupenek a zápasových služeb zhruba o 1,2 miliardy. Méně peněz by dostávaly od sponzorů a z dalších komerčních aktivit, kde byla ztráta vyčíslena na 2,16 miliardy. V obou případech jde o pokles o zhruba čtvrtinu.

FIFA se k závěrům studie zatím nevyjádřila. Už dříve však uvedla, že si podobnou zprávu o dopadech častějšího mistrovství světa na domácí soutěže nechá rovněž vypracovat.

  0 : 2 Dortmund - Real Madrid 0 : 2 dohráno
20240601T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. Real Madrid
Dortmund vs. Real Madrid
Dortmund
Real Madrid
  Táborsko - Č. Budějovice dnes 17 : 30
20240602T17 : 30:00+0200
Táborsko vs. Č. Budějovice
Táborsko vs. Č. Budějovice
Táborsko
Č. Budějovice
  Karviná - Vyškov dnes 17 : 30
20240602T17 : 30:00+0200
Karviná vs. Vyškov
Karviná vs. Vyškov
Karviná
Vyškov
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Nejnovější články

NHL

Florida - NY Rangers 2:1

Video
Florida je podruhé v řadě ve finále Stanley Cupu. Češi mají v play off posledního reprezentanta
NačítámNačíst další články