Hlavní obsah

Fotbalové MS do 20 let startuje, Čechy čeká favorit z Argentiny

Tomáš Fliegl (Ottawa)Sport.cz

V sobotu startuje světový šampionát fotbalistů do 20 let a na jeho úvod čeká české reprezentanty největší favorit turnaje. Ottawský souboj s pětinásobnými mistry světa a obhájci titulu z Argentiny napoví o nadějích svěřence trenéra Miroslava Soukupa v turnaji. Ve skupině E je dále čekají týmy Korejské lidově-demokratické republiky a Panamy. „Chceme šampionát vyhrát, ale prvním cílem je samozřejmě postup ze skupiny,“ řekl v pátek český trenér Miroslav Soukup.

Článek

Vstupenkou mezi světovou elitu v této kategorii bylo třetí místo na loňském kontinentálním mistrovství. Češi odcestovali za oceán už s dvoutýdenním předstihem, aby eliminovali potíže s časovým posunem. Po bouřkou přerušeném přípravě s Kanadou a prohrou 0:1 v generálce s Koreou čeká Čechy talentovaný výběr Argentiny.

Jednou z hvězd soupeře je Sergio Aguero, útočník Atlética Madrid, který prohání obránce v nejvyšší španělské soutěži. Stejně jako kolegové je i Aguero nižšího vzrůstu (170 cm), což by pro český tým mohla být výhoda. Trenér Soukup nominoval pro šampionát výběr, jehož výškový průměr 183 cm je nejvyšší ze všech účastníků. „Menší hráč je zase pohyblivější a rychlejší, takže má zase lepší práci s balónem. Ale výšková převaha by nám mohla přinést výhodu při standardních situacích,“ řekl v pátek Soukup v rozhovoru pro Sport.cz a Český rozhlas.

Na povrch se vymlouvat nebudou

Na stadiónu v Ottawě ještě v pátek finišovaly přípravy, doplněny byly střídačky obou týmů, znovuzapuštěny obě branky. Prověrkou pro oba celky bude také nově položený umělý trávník. Ten jako první podobný povrch v Severní Americe získal v říjnu 2006 certifikát FIFA dvou hvězdiček, což je nutná podmínka k pořádání zápasů nejvyšší světové úrovně. „Jsme na umělou trávu dostatečně zvyklí ze zimních příprav v Čechách. Měli jsme navíc dostatek času si na umělý trávník zvyknout a určitě se na to nebudeme vymlouvat,“ řekl kouč.

Proti favoritu z Argentiny by jakýkoliv bodový zisk byl překvapením a dobrým vkladem k postupu ze skupiny, který si jako základní cíl Češi vytyčili. Vedle favorita z Argentiny, který na MS-20 posledních šest zápasů vyhrál, budou největším konkurentem českých fotbalistů hráči KLDR, Panama je ve skupině outsiderem.

Zdravotní stav týmu může Soukupa těšit, do pořádku se dali kapitán Šimůnek i Kůdela se Suchým. „Vidíte, že nikdo nemá individuální trénink. K dispozici máme všechny hráče a budeme volit z kompletního týmu,“ pochvaloval si český trenér.

Utkání Argentina - Česko startuje v neděli v 1:15 SEČ a živě jej přenáší kanál ČT4 Sport. Duel budou řídit švédští rozhodčí v čele s Martinem Hanssonem. Svého vítěze pozná šampionát 22. července v Torontu.

Předpokládaná sestava ČR
Petr - Mazuch, Šimůnek, Suchý, Kubáň - Mičola, Gecov, Kalouda, Okleštěk - Fenin, Střeštík.

Reklama