Hlavní obsah

Bílkův nápad s víkendem na Maltě nevyšel. Hráči ho však kvitují, fotbal na něm neprodělá

Valletta

Měl to být promyšlený a rafinovaný tah. Extrenér reprezentace Michal Bílek s nápadem přišel, když nastal kvalifikační podzim a šance na postup ze skupiny ještě žila. Manažerovi Vladimíru Šmicrovi se pochopitelně líbil, protože během liverpoolského angažmá si něco podobného sám zkusil, hráči samo sebou také nebyli proti. Proč se také trmácet po pátečním kvalifikačním duelu z teplé a sluncem vyhřívané Malty na dva dny do nevlídného počasí domů a v pondělí se zase harcovat do Bulharska? „Nikdo přece nemohl tušit, že naději na Brazílii pohřbíme už doma s Arménií a pak v Itálii,“ brání se Šmicer atakům, že si národní tým bude na ostrově ve Středozemí užívat víkendové rekreace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer na tréninku.

Článek

Trénink fotbalové reprezentace na Maltě.

Chtěli mít klid. Uniknout gradujícímu tlaku, naladit v reprezentaci pohodu, nachystat se na rozhodující zápas, který je měl čekat v úterý v Sofii s Bulharskem. Trénovat a připravovat se v teple.

Záměr, který nevyšel

„Takový záměr jsme skutečně měli," přitakává Vladimír Šmicer. „Prostě jsme počítali, že budeme stále ještě ve hře o účast v baráži, takže jsme chtěli vytvořit reprezentaci maximální podmínky, aby se do ní dostala," potvrzuje první muž českého fotbalu Miroslav Pelta, že na Strahově neměl nikdo námitky, když trenér Bílek s nápadem přišel.

„Šlo nám i o to, že vypustíme zbytečné cestování z Malty do Prahy a pak zase do Sofie. Čas jsme chtěli využít k odpočinku, rehabilitaci, přípravě na Bulharsko," vysvětluje Šmicer, ale přitom netají, že v historii reprezentačních startů jde o unikum.

„S národním týmem jsem nikdy nezažil, že by se mezi dvěma kvalifikačními zápasy zůstávalo v cizině. Jednou jsme podobný model vyzkoušeli s Liverpoolem. Ve středu jsme hráli Pohár UEFA v zahraničí, v sobotu nás čekal poslední duel Premier League na West Hamu, takže tehdy jsme se také do Liverpoolu nevraceli," zapátral v paměti reprezentační manažer.

Fotbalisté si víkend v teple pochvalují

„Zajímavá varianta, která není na škodu. Odpadne jeden přelet, Malťané nám dali navíc k dispozici stadión, abychom se připravovali. Ke všemu je tady teplo, prostě správný důvod, abychom zůstali," chválí Bílkův nápad gólman Petr Čech.

„Určitě lepší, než se ze zdejšího tepla vracet na víkend k nám do zimy. V přípravě na Bulhary nám to může pomoci," přidává se Josef Hušbauer.

„Nepamatuji si, že bychom s nároďákem zůstali někde takto na více dnů, ale s klubem je to běžné. Když třeba hrajeme evropský pohár, po němž brzy následuje ligový zápas, přesouváme se do další destinace rovnou. Doma bychom se stejně ani neohřáli, navíc odpadne jedno cestování. Je to dobré, protože spánek a regenerace jsou v nabitém programu velmi důležité," souhlasí Michal Kadlec.

Mifsud Čechům nepomáhal

Pro strahovskou generalitu byl při rozhodování o nápadu trenéra pochopitelně důležitý i finanční aspekt. „Důležitý, ale nikoli rozhodující, protože pro úspěch v kvalifikaci jsme byli ochotni udělat všechno, jen aby měl národní tým pro přípravu skvělé podmínky," potvrzuje Pelta.

„Varianta s pobytem na Maltě byla navíc i schůdnější a ekonomicky jednodušší, než páteční návrat z Valletty domů, pobyt v Praze a v pondělí pak další přesun do Bulharska," argumentuje manažer Vladimír Šmicer, že Bílkovým nápadem prožít víkend na Maltě vlastně fotbal ušetřil.

Že by k těmto úsporám dopomohl letitý přítel českého fotbalu Joseph Mifsud, který svého času soupeřil o místo v exekutivě s Františkem Chvalovským, aby si nakonec Prahu natolik oblíbil, že jezdil na každou řádnou i mimořádnou valnou hromadu, to ovšem Pelta odmítá. „Ne, roli v tom nehrál a nijak nám ani nepomáhal. Všechno bylo a je v naší režii."

Reklama

Související témata: