Hlavní obsah

Bojkotujte zápas, jinak jste zrádci! vyhrožují Albánci krajanům v dresu Švýcarska před bojem o MS

Tirana

Boje o účast na fotbalovém mistrovství světa 2014 spějí do finiše, a tak se není co divit, že se objevují i silné emoce. Švýcaři mají jistotu účasti v Brazílii už takřka na dosah, stačí jim, když v pátek zvítězí v Albánii. Jenže právě tento zápas budí mnohem silnější vášně, než by se na první pohled mohlo zdát.

Foto: Steffen Schmidt, ČTK/AP

Švýcarský reprezentant albánského původu Pajtim Kasami při tréninku na kvalifikační duel v Tiraně.

Článek

V zamotané skupině E, k níž vzhlíží i zarytí optimisté stále ještě kalkulující šance České republiky na účast v Brazílii, má totiž Albánie stále reálnou šanci na účast v baráži, byť jí momentálně patří předposlední místo.

Bodový zisk proti Švýcarům by se Albáncům náramně hodil, a část fanoušků této balkánské země se rozhodla apelovat na albánskou komunitu ve švýcarské reprezentaci, aby k pátečnímu duelu nenastoupila.

Jenže tahle enkláva v dresu helvétského kříže není rozhodně žádný kompars, jde o hráče z nejkvalitnějších evropských lig jako Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Valon Behrami, Blerim Džemaili, Admir Mehmedi či Pajtim Kasami.

Švýcaři to pochopí

„Protože máte albánské kořeny a není pro vás jednoduché hrát proti zemi svého původu (jak ostatně často říkáte do médií), vyzýváme vás, abyste nehráli proti Albánii. Jedině tak se zachováte korektně a i ve Švýcarsku to jistě pochopí," píše v otevřeném dopise, který zveřejnil server Albinfo.ch, fanouškovská organizace Tifozët Kuq e Zi (Červeno-černí tifosi).

„Když nastoupíte a nebude se vám dařit, Švýcaři ve vás budou vidět zrádce. Když budete hrát dobře a dáte góly, označí vás za zrádce vaši krajané. Proto pro vás bude lepší, když se na hřišti vůbec neobjevíte," uvádí dále organizace v otevřeném dopise.

Za příklad fotbalistům dávají fanoušci polského basketbalistu albánského původu Dardana Berishu. „Připomínáme, že Dardan Berisha nenastoupil do kvalifikačního duelu mezi Polskem a Albánií, protože nechtěl hrát proti své zemi."

Těžko říct, jak moc vážně budou švýcarští reprezentanti tuhle výzvu brát, ale zatím nic bojkotu ze strany etnických Albánců nenasvědčuje. Spíše naopak. Například talentovaný záložník Bayernu Mnichov Xherdan Shaqiri si může pátečním vítězstvím a postupem do Brazílie nadělit ten nejlepší dárek k 22. narozeninám.

Reklama

Související témata: