Hlavní obsah

Premier League? S Itálií se nedá porovnávat, je to jiná jízda, všiml si reprezentant Kozák

La Valletta

Nezvyklou roli diváka musel při kvalifikačním utkání na Maltě akceptovat kvůli trestu za žluté karty útočník Libor Kozák. Na úterní duel v Bulharsku je však nachystaný a plný odhodlání. Čtyřiadvacetiletý kanonýr chce potvrdit formu, kterou cítí po nedávném přestupu z Lazia Řím do Aston Villy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Italský brankář Gianiugi Buffon (vpravo) chytá obrovskou šanci Libora Kozáka.

Článek

Rozhovor s Liborem Kozákem

Kvalifikace je rozhodnutá, dokážete se vůbec nabudit na poslední zápas?

Mrzelo mě, že jsem nemohl na Maltě hrát. Chci být proto maximálně nachystaný, ukázat, že do týmu patřím. Chceme se rozloučit s kvalifikací vítězně.

Řešil jste bitvu v Sofii s klubovým spoluhráčem Tonevem?

Před zápasem jsme se nijak nehecovali, tak uvidíme, jestli něco proběhne po návratu do klubu. Ale těším se na něj. Je to fajn kluk, pohodář. Spíš ostatní se v Aston Ville zajímali, jestli máme šanci na postup.

Od přestupu z Itálie jste nastoupil do pěti zápasů. Byla volba Aston Villy správná?

Rozhodně ano. Nečekal jsem, že dostanu hned tolik příležitostí. Dobře si ale uvědomuju, že mi pomohlo, když se už ve druhém utkání zranil Benteke. Pokud by neměl zdravotní potíže, odehraných minut na mém kontě by nebylo tolik.

Bylo velkým povzbuzením, když jste už při druhém startu v Premier League skóroval?

Obrovským. Pro každého nového hráče je důležité, aby se uvedl. Adaptace je pak snadnější, pomůže to i u spoluhráčů.

Představuje přesun z italské ligy do anglické velký skok?

Je to hodně odlišné. Anglický fotbal není tolik svázaný taktikou. Zápasy jsou velká jízda, pořád na sto procent, na hřišti je hodně soubojů, nikdo nic nevypouští. Ještě nejsem v ideálním rozpoložení. Nestačí pár zápasů, abych se adaptoval na anglický styl. Potřebuju se přizpůsobit v hlavě, posunout řešení situací na vyšší rychlost. Pak půjde výkonnost nahoru.

Jak na vás zapůsobil klubový trenér Paul Lambert?

Nebojí se a preferuje mladé hráče. Dává jim šanci, pošle i do těžkých zápasů kluka, který nemá moc zkušeností. Taková strategie je mi sympatická. Když jsme nastoupili do posledního utkání v Hullu, byl jsem v sestavě třetí nejstarší. Nic takového by se v Laziu stát nemohlo, v Itálii jsem byl jeden z nejmladších.

Dokázali jste porazit Manchester City, ale pak prohráli o čtyři branky s Tottenhamem. Neodráží se nízký věkový průměr i na výsledkových kotrmelcích?

Někdy je hodně vidět, že tým nemá dost zkušeností. Děláme zbrklé věci. Ale kvalitu Aston Villa má. V obou zápasech jsme inkasovali těsně před poločasem. Zatímco proti City jsme šli do druhé půle hladoví po vítězství, se Spurs jsme nastoupili odevzdaní a dostali tři góly.

Je v Anglii jiný i přístup fanoušků?

Byl jsem nadšený, jak mě vítali. A když po gólu skandovali moje jméno už ve druhém zápase, cítil jsem se fajn. Přijde mi, že jsou přívětivější, tlak je menší než v Itálii. I když se člověku nedaří, přesto tleskají. V Itálii za nepříznivého stavu dávali hned najevo negativní emoce.

Je složité přivyknout po pěti letech v Itálii životnímu stylu Anglie?

Je to velká životní změna. Ale to není věc, která by mě měla rozhodit. Snažím se rychle přizpůsobit.

Reklama

Související témata: