Hlavní obsah

Bosenské fotbalisty přivítaly doma desetitisíce nadšených fanoušků

Desetitisíce nadšených fanoušků přivítaly v noci na středu v Sarajevu reprezentanty Bosny a Hercegoviny, kteří v Kaunasu porazili Litvu 1:0 a poprvé postoupili na mistrovství světa v Brazílii. Nečekaně úspěšné tažení fotbalistů kvalifikací v posledních měsících prožívala prakticky celá země, podle slov mnohých Bosňanů to je téměř jediná vzpruha v zemi, sužované národnostními konflikty i ekonomickými problémy a velkou nezaměstnaností.

Foto: Amel Emric, ČTK/AP

Nadšení fanoušci v ulicích Sarajeva.

Článek

"Jen těžko se dají kontrolovat emoce. Bosna a Hercegovina už dlouho podobný úspěch nezažila a na lidech je to vidět," píše sarajevský server avaz.ba u záběrů nelíčené radosti fanoušků, kteří až do půl druhé v noci čekali na příjezd hrdinů.

Všichni plakali štěstím

Fanoušci začali s velkolepými oslavami hned po závěrečném hvizdu v litevském Kaunasu. Televizní záběry na hráče plačící radostí vehnaly slzy do očí tisícům Bosňanů před velkoplošnými obrazovkami i domácími televizory.

"Hráči si nedokážou představit, co tady pro ty lidi dokázali. Všichni jsme nějakou takovouhle Brazílii potřebovali. To není o fotbale, to je o pocitech úspěchu, na které už většina z nás zapomněla a mladí ho tady nikdy nezažili," cituje agentura AP dvaapadesátiletého nezaměstnaného Saliha Redžiče.

"Nemáme jiné důvody, proč být šťastní," doplnil dvacetiletý student Benjamin Sarič, který má jen malou naději, že po dokončení školy sežene práci.

Tisíce fanoušků se vypravily na sarajevské letiště, aby uvítaly své hrdiny. Tým po návratu do země čekala triumfální jízda otevřeným autobusem přes metropoli a vše vrcholilo společnými oslavami v centru Sarajeva. K nadšenému davu promluvil trenér Safet Sušič, podle počtu startů nejzkušenější bosenský reprezentant Zvjezdan Misimovič zase rozproudil příznivce pokřikem "Kdo neskáče, nemá rád Bosnu".

Sami fotbalisté byli uchváceni tím, co ve své zemi způsobili a neskrývali velké emoce. "Děkuji všem, kdo slaví tady i kdekoli na světě. Ukázali jsme, jak je Bosna silná," prohlásil nejúspěšnější střelec bosenské reprezentace Edin Džeko, opora Manchesteru City a někdejší hráč Teplic.

Trenér: Zažívám nejhezčí chvilky života

Kouč Safet Sušič připustil, že prožívá možná nejhezčí chvilky v životě. Věří, že s týmem může uspět i na samotném šampionátu v Brazílii.

"Tohle je jeden z nejšťastnějších momentů v mém životě a stoprocentně největší trenérský úspěch. Jsem přešťastný, stejně jako hráči a celý národ," citují bosenská média Sušiče.

Výhru ve skupině a účast v Brazílii si podle něj jeho tým naprosto zasloužil, byť druhé Řecko za sebou nechal jen díky lepšímu skóre. "Ale dali jsme mnohem víc gólů než Řekové. Úterní zápas byl korunou vynikající hry v celé kvalifikaci," uvedl osmapadesátiletý kouč.

Reklama

Související témata: