Hlavní obsah

Peltovi nemusím nic připomínat, dvacet zápasů bez prohry si dobře pamatuje, smál se Pešice po úspěšném záskoku

Praha

Sám nečekal, že jeho reprezentační mise bude tak úspěšná. Když reprezentační kouč Michal Bílek po prohře v Turíně s italskou squadrou a naprosté devalvaci postupových nadějí rezignoval, ujal se jeho asistent Josef Pešice mužstva na dva poslední kvalifikační zápasy. A oba vyhrál, takže trumfnul i Františka Straku, který vedl národní tým v jediném střetnutí proti Maltě. Vítězném, to se ví. „Krásný pocit vyhrát dvakrát jako reprezentační trenér, sám jsem s takovou úspěšností nepočítal,“ přiznal na rovinu Pešice po výhrách na Maltě a v Bulharsku poté, co skončilo jeho poslání zachránit ve zpackané kvalifikaci alespoň čest a renomé.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Josef Pešice během tréninku.

Článek

Už jste se domlouval se strahovským šéfem Peltou, kdy si po splnění vaší krátké, ale stoprocentně úspěšné reprezentační mise sednete a budete se bavit o tom, co dál?

Zatím ne. Jsem na tom stejně, jako celý realizační tým, neboť mám smlouvu uzavřenou do konce roku.

Jenže v listopadu se bude hrát reprezentační příprava buď v Severním Irsku, nebo doma s Koreou a do té doby Pelta nového trenéra mít nebude.

Pak asi nároďák spadne na mě.

Příprava s Koreou, nebo se Severními Iry
Do konce týdne by mělo být jasno, s kým a kde se utká české reprezentace v listopadových termínech (15. a 19. 11.) určených pro přípravné zápasy. Nabízí se totiž buď střetnutí s Koreou, která by chtěla hrát s českým týmem 19. listopadu, přičemž hostitelem by se stala Olomouc, nebo utkání v Severním Irsku v pátek 15. listopadu.

Abyste umocnil úspěšnou bilanci, kterou s ním máte?

Rád bych, to se ví. Každý trenér chce přece vyhrávat.  S reprezentací jsem zvítězil ve dvou zápasech, ale byl jsem také na jedné štaci, kde jsem neprohrál dvacet utkání v řadě.

Připomenete to Peltovi?

Nemusím, on to dobře ví. Bylo to v Jablonci.

Ví to všichni a i proto se spekuluje o vašem těsném spojenectví? Anebo také nasazování jabloneckého Vaňka do každého střetnutí alespoň na pár minut, z čehož vzniká pocit, že se jedná o úlitbu Peltovi, jemuž Jablonec, a Vaněk pochopitelně také, patří?

Také podobné poznámky registruji. Vaněk je ale rychlým, výbušným a pracovitým fotbalistou, který do širšího reprezentačního kádru patří a podle mého by tam měl patřit i poté, co k národnímu týmu přijde nový trenér. Aby patřil mezi stabilní hráče, potřebuje ještě zlepšit tvůrčí schopnosti.

V úterý v Sofii jste měl v závěru zápasu s Bulharskem i jiné možnosti, když jste potřeboval nahradit Dočkala, přesto jste se rozhodl pro Vaňka, i když jste ho poslal na místo v sestavě, kde prakticky nehraje. Záměr? Náhoda? Úlitba Peltovi?

Potřebovali jsme běhavého fotbalistu operujícího nahoru dolu, který by vypomohl Rajtoralovi. Dočkal odvedl velké penzum práce a docházely mu síly, přitom právě na pravé straně nás začali Bulhaři v závěru zlobit.

Narazil jste na Rajtorala i třeba Dočkala, s jejichž nasazením do obou zápasů jste měl šťastnou ruku. Spousta expertů se dokonce shodla, že jste ve dvou utkáních projevil větší cit pro momentální formu hráčů a jejich místo v sestavě, než váš předchůdce Bílek za celé poslední roky...

To bych netvrdil, hrana mezi úspěchem a neúspěchem je hrozně tenká. Po Rajtoralovi jsem sáhl proto, že Gebre Selassie na Maltě pro dvě žluté hrát nemohl, takže šlo o vynucenou změnu. Dočkala jsem nasadil, protože moc tvořivých hráčů v kádru nemáme. Využili šanci, jak měli. Takový Vašek Kadlec se jí chopil také slušně a podal perspektivní výkony, takže reprezentace by v něm mohla mít v budoucnu dalšího útočníka.

Bavili jste se na toto téma i s Bílkem, pro něhož jste chtěl s reprezentací vyhrávat? Už jste si stačili zatelefonovat?

Samo sebou. A dvakrát, bezprostředně po utkání na Maltě a po návratu z Bulharska opět. Byl rád, že se dvakrát vyhrálo, protože byl přece po celou dobu kvalifikace součástí mužstva.

Přišla řeč i na vaši větší trenérskou intuici, cit pro výběr hráčů, či šťastnou ruku, jak říkáte?

Ne, Michal se ptal na hráče. Na to, jak podle mého názoru hráli, jak působili. Prostě profesionální hovor mezi dvěma trenéry. Nebo spíše mezi někdejším asistentem a trenérem.

Neříkejte, že jste nenarazili na zpackanou kvalifikaci?

Podrobně jsme ji nerozebírali, na to bude čas, až dojde na její celkové podrobné vyhodnocení.

Kde se podle vás stala chyba, že se česká reprezentace nedostala ani do baráže?

V neproměňování šancí. To byl hlavní důvod, proč jsme neuspěli. Vytvářeli jsme si je, ale nevyužívali jich. Už jsem prohlásil, že hrana mezi úspěchem a neúspěchem je tenká. Kdybychom gólové příležitosti zúročili proti Arménii, kdyby Jiráček netrefil tyč, kdyby ...

Na kdyby se pochopitelně nehraje, ale proč po vašem příchodu začala reprezentace najednou góly dávat a vyhrávat?

Proto už jsme byli vyřazení a tudíž i v klidu, hráče nic nestresovalo, nevisela nad nimi povinnost vyhrát, jako tomu bylo třeba s Arménií. Vládla jiná pohoda, ale i tak jsme třeba v první půli proti Bulharům nezužitkovali vyložené příležitosti, které jsme měli. To je prostě naše bolest.

Ale i přes tuto bolest jste oba zápasy vyhráli a teď na vás bude, abyste zvítězil i ve třetím, který vás v listopadu čeká...

Bude záležet na přání vedení asociace a představách, které bude mít. Buď půjde o vítězství za každou cenu a pak bych nominoval všechny nejlepší hráče včetně Rosického a Čecha, anebo o představení dalších potencionálních adeptů pro národní tým a proto bych povolal třeba i tři další nové tváře, které si ovšem budou muset příležitost zasloužit.

Takže testování a představování hráčů pro trenéra, jenž vás vystřídá. Mimochodem, kdyby vám nový reprezentační kouč nabídl spolupráci, váhal byste?

Pochopitelně že bych se jí nebránil.

A co byste mu řekl o reprezentačním kádru, který převezme?

Že jsou v něm hráči, o něž se může opřít. Že jsou tu i Vydra, Darida, Pilař, Necid a pokud budou zdraví a budou hrát, jde o kádr dost široký. Jenže každý trenér má své představy a hráče si bude vybírat sám. Ale nevěřím, že kádr úplně překope. Kam by sahal a odkud by bral? A koho?!

Reklama