Hlavní obsah

Doufám, že jsem nebyl poslední Francouz s vítěznou trofejí, říká trenér Deschamps

Praha

Zná chuť vítězství. Třímal v rukou jako kapitán trofej pro mistry světa a evropské šampióny. Nyní Didier Deschamps, bývalá opora francouzské záložní řady, vede reprezentaci rodné země jako trenér. „Jako první Francouz jsem zvedl trofej pro světového šampióna. A doufám, že jsem nebyl poslední," říká pětačtyřicetiletý trenér v rozhovoru pro fifa.com.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Trenér Francie Didier Deschamps (uprostřed) cna tréninku se svými svěřenci Olivierem Giroudem (vlevo) a Karimem Benzemou.

Článek

Co pro vás po všech úspěších, jichž jste dosáhl, znamená možnost vést Francii na MS?

Fotbal je má vášeň. Když jsem nemohl hrát, rozhodl jsem se pro dráhu trenéra. A jakýkoliv trenér sní, že jednou povede národní tým. Moje hráčská minulost je s reprezentací silně spjata. Dres Francie pro mě představuje hrdost, je privilegium nosit jej. A stejně vše beru jako trenér.

Byl jste členem týmu šampiónů. Koho z tehdejší éry byste si vzal nyní do mužstva?

Nikoho! Je potřeba žít ve vlastním čase. Absolutně věřím hráčům, které jsem si vybral.

Máte v týmu hráče se stejně bojovným duchem a odhodláním, jako jste měl vy sám?

Ve výběru jsou hráči s velkým charakterem, velké osobnosti. Myslím, že lidská stránka je klíčová. Máme pochopitelně vůdce. Ale upřímně, nehledal jsem hráče, který by byl mým klonem. Myslím, že bychom se špatně snášeli (směje se).

Je velkým přínosem, že Varane s Benzemou vyhráli Ligu mistrů?

Nepochybně. I kdyby ve finále neuspěli, život by pokračoval. Ale na soustředění dorazili s úsměvem na tvářích, což podporuje cestu k úspěchu. Smích je nakažlivý, slzy jsou infekční. A tak je důležité, že dorazili jako šampióni Ligy mistrů.

Pamatujete si ještě na pocit, kdy jste zvedl trofej pro vítězství mistrovství světa?

Je těžké ten pohár vyhrát. Ale zvednout jej nad hlavu je hračka, byl jsem tehdy docela trénovaný (směje se). Ale jde především o význam a symboliku. Není možné vyhrát nic většího než mistrovství světa. Navíc jsme ve finále porazili Brazílii. A ještě doma. Když jsem byl malý, sledoval jsem přebírání trofeje v televizi. A pak ji přebíral jako první v historii země, což už navždy zůstane. Ale doufám, že jsem nebyl poslední.

Reklama

Související témata: