Hlavní obsah

Éra zlatých smolařů končí. Nebojíme se role favorita, hlásí kapitán belgických ďáblů Kompany

Syn přistěhovalce z Konga povede Belgii jako kapitán do světového šampionátu v Brazílii. Obránce Vincent Kompany je plný očekávání stejně jako celá země. Maximem týmu Rudých ďáblů je čtvrté místo z MS 1986. Fanoušci věří v překonání výsledku z Mexika. „Tlak je obrovský. Ale užívám si velké očekávání," říká osmadvacetiletý zadák pro guardian.uk.

Foto: Laurent Dubrule, Reuters

Lídr belgických fotbalistů Vincent Kompany.

Článek

Co pro vás představuje možnost reprezentovat Belgii na MS v Brazílii?

Když jsem byl malý kluk, snil jsem, že pojedu s tátou Pierrem a bratrem Francoisem hrát fotbal na pláž do Brazílie. Měl jsem jako dítě videa, jak Brazílie vyhrává mistrovství světa a Pelé září. Ale neměli jsme nikdy peníze na cestu. Je legrační, že poprvé jedu do Brazílie a budu hrát zápas mistrovství světa na Maracaná. Prostě bláznivé.

Vnímáte obrovské očekávání vašich fanoušků?

Ano, je celkem pochopitelné. Pokud se nám bude opravdu dařit, pak máme šanci. Jestliže však budeme podávat jen normální výkony, nebo ještě o trošku horší, budeme z šampionátu hodně rychle vyřazeni. Favoritem jsou týmy Brazílie, Německa, Španělska a Argentiny. A pak následují výběry jako my s nadějí a ambicemi.

Považujete Belgii za adepta na celkové vítězství?

Reálně nejsme největší favorit. Ale v mé mysli, pokaždé když vstupuji na trávník, chci vyhrát a věřím ve vítězství, byť na papíře jsou předpoklady třeba jiné. A dokud se nepřesvědčím, že protivník je silnější, neskládám zbraně. Doma si jedenáct miliónů Belgičanů myslí, že budeme mistři světa. Je to obrovský tlak. Ale mám rád to očekávání.

Proti předešlým turnajům se však pozice vaší reprezentace rozhodně změnila.

Je pravda, že jsme favoritem skupiny. Nikdy v minulosti jsme neměli stejnou roli. Vždy jsme byli zlatí smolaři. Ale to musí skončit. Postoupit ze skupiny je povinnost.

Máte nejbližší soupeře pro bitvy ve skupině dobře nastudované?

Rusko se dokáže na velké turnaje připravit. Jižní Korea umí překvapit. Mají množství hráčů ve špičkových ligách. A Alžírsko zůstává poněkud neznámou. Tudíž je třeba zůstat pokorný, ale není důvod si nevěřit či se snad bát. Můžeme dosáhnout hodně.

Lze reálně pomýšlet na překonání belgického maxima v podobě čtvrtého místa z Mexika 1986?

Tehdy mi bylo jen pár měsíců, ale vystoupení Scifa, Ceulemanse a dalších je něco jako vánoční film. Pravidelně se dívám na záznamy. Každý rok. Je fajn, že máme šanci být jako ti chlapi tenkrát. Naděje je asi jedno procento, ale jen představa, že vůbec můžeme na něco takového myslet, je neuvěřitelně vzrušující.

Reklama

Související témata: